Tre cykelaktörer och Bauhaus i rullande samarbete

Intresset för att använda cargocyklar för verksamheter som budfirmor, kaféer, flytt och hantverkshjälp börjar växa till sig i Sverige. Nu har ett samarbete mellan tre svenska cykelaktörer och en tysk byggkedja inletts i Nacka.

Med utsikt över Södermalm och Hammarbybacken står de redo att transportera hem gipsskivor, kakel och färgburkar till byggsugna Stockholmare. Sedan en knapp vecka finns två exemplar av Monarks cargomodell Centro-2 parkerade och fria att låna för Bauhaus Sicklas kunder. Cyklarna är tillverkade av Monark Excercise, Jarla Cykel sköter servicen och Tvåhjulsmästarna har agerat cykelspindeln i nätet för att knyta ihop samarbetet. Sportfack får tag i cykelkedjans vd Anders Sundqvist som förklarar att det var Bauhaus som tog den första kontakten.

– Ja det var de som ställde frågan om hur vi kunde samarbeta. Vi har bägge ett samarbete med Skiteam Sweden så vi känner till varandra därifrån.

Tre cykelaktörer och Bauhaus i rullande samarbete
Tvåhjulsmästarnas vd Anders Sundqvist

Cykelkedjan Tvåhjulsmästarna med ett 50-tal butiker runt hela Sverige kommer att leverera cyklarna och se till att de är säkra och körklara genom regelbunden kontroll och service, förklarar Anders. Servicen i detta och kommande samarbeten kommer skötas av lokala cykelbutiker anslutna till kedjan.

– För både Bauhaus och oss är det viktigt att hålla en bra servicenivå. I det här fallet är det vår partnerbutik Jarla cykel som kommer att lösa service med en  servicebil. Händer min lilla grej med någon cykel så kommer Jarla ut direkt och fixar det.

Cyklarna som Bauhaus Sickla använder sig är levererade av Monark Excercise, utrustade med Shimanos senaste elmotor på 250 W men framför allt så är de utrustade enligt Bauhaus önskemål.

– Det som tilltalar med Centro 3-varianten är att den kan bära skåp och att skåpet kunde göras unikt efter till Bauhaus önskemål om ett robust skåp som har dörrarna bak. För oss var det en självklarhet att kontakta Monark Excercise och inleda ett samarbete med deras Cargo-division för att de har utveckling i Sverige och kan erbjuda snabb leverans.

Tanken med Bauhaussamarbetet är i första hand ett test menar Anders och tanken är att utvärdera projektet efter sex månader.

Anders, det här måste ju vara som att öppna Pandoras ask, möjligheterna att samarbeta med olika branscher och leverera cargocyklar i Sverige har ju bara startat om vi jämför med Centraleuropa. Hur vill ni gå vidare med detta?

– Pratar vi Bauhaus har de 17 varuhus idag och jag skulle säga att kanske sex av dessa, de som har ett cityläge, skulle kunna ha den här lösningen. Det fungerar inte lika för ett varuhus som finns i ett externt läge så att kunden får trampa två mil, säger Anders som tror att det även finns möjligheter för samarbeten utanför byggsvängen i Sverige.

– Vi ser det absolut som en potential och göra upphandlingar men sedan låta butikerna ta över affären. Det är väldigt få att vi faktisk kan leverera den här typen av cyklar. Vi vill få fler att se att vi kan leverera det här.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Shimano Nordic AB

    Shimano Nordic AB är ett grossistföretag för delar och tillbehör för cykel och fiske, med flera starka agenturer. Leverans till Sverige, Island, Finland, Norge och Danmark året runt från centrallager i Holland.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="8894" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]