Trek Nordic mot halv miljard i omsättning

Halmstad är Treks nordiska huvudkontor sedan Sverigekontoret fått ansvaret för Trek Nordic. Nye vd:n Christian Engström ser elcyklar som en av de viktigaste kategorierna för Trek att nå en halv miljard i omsättning.  

– Det var femtio personer som köade på morgonen. För att köpa cykel. Det blir rockkonsertvarning, säger Christian Engström vd för Trek Nordic och skrattar, när han beskriver hur en cykelbutik han pratat med under sommaren upplevde öppningen av butiken under sommarens totala succé när det gäller cykelförsäljningen i Sverige.

Just nu är det angenäma problem för cykelbranschen. Istället för att behöva rea ut återstående lager under hösten, så gapar många cykelbutiker rätt tomma över landet. Christian förklarar att Trek globalt försökte ta höjd till sina fabriker. Så gott det gick.

– Produktionskapaciteten hinner inte riktigt med. Trek var ute tidigt i våras när Covid slog till och la så stora orders vi kunde. Det räckte inte till. Nu kommer cyklarna in och studsar bara vidare ut till konsument. Det ser bättre ut ju längre hösten går och det vi säger till handlarna är att lägga order nu och inte sen för att de ska få det de vill ha nästa säsong.

Trots att vi under intervjun håller social distans med hjälp av telefon så lyser Trek Nordics nye vd av nyfikenhet och energi trådlöst över Sverige. Han är ny i branschen, kom från Björn Borg Footwear i april, och har sedan dess haft fullt upp med att både förstå en för honom ny bransch och arbetat på uppgiften att få ihop fyra länder. En handfull medarbetare har han anställt via digitala möten men att det ändå kändes bra. 

– Norge som vi under sommaren integrerat i den nordiska organisationen, drevs tidigare av FOSS Sykkler i 25 år fram tills i våras och de gjorde det fantastiskt bra. Nu har vi stärkt upp med customer care med en svensk- och norsktalande medarbetare som sitter här i Halmstad som är vår nordiska hubb. Här servar vi alla team som är nära kund. Vi har lite mer än sälj i de olika länderna, marknad i Norge och Danmark för att sitta i allt som händer. Alla säljarna utgår från hemmet. Vår utmaning är att vi har fyra språk och fyra kulturer och då är min roll att ena detta till en nordisk approach. Vi ska vara förnuftiga och smarta så att vi gör den bästa affären med ett globalt märke på den lokala marknaden.

Det har Trek Nordic exkluderat Norge redan gjort, 2017-2018 ökade omsättningen från 210 till 300 miljoner. Christian Engström anslöt till ett bolag som gått bra i en bransch som fått ytterligare en uppåtpuff efter cykelboom för hälsan, elcykelpremie och nu med en pandemi som fått ung som gammal att greppa cykelstyrena och släppa bil och kommunala färdmedel. 

– Ja cykel generellt har haft bra år och på Trek har de senaste fem åren haft en fantastisk utveckling. Det kommer hända ännu mer inom cykel i efterdyningarna av Covid. Man märker det bara i Sverige, att nya moderna bolag som etablerar sig kräver av fastighetsägarna att det finns omklädningsrum, cykelgarage och träningsfaciliteter istället för mahogny och en trött kaffemaskin, säger Christian och svarar så här på hur han tror att han kan utveckla Trek Nordic ytterligare med sin bakgrund från sportmodebranschen.

– Det handlar om allt ifrån hur vi bygger koncept och paketerar produkter, både digitalt som i butik och hur vi bygger  medvetenhet om varumärket hos konsumenterna. Här kan jag bidra med mycket känner jag som kommer från sportmodebranschen. Jag tar även med mig ett mindset som handlar om att leverera ”den bästa affärslösningen” som för Trek handlar om många saker såklart, Varumärke, Produkt, Kommunikation, Service, IT och bra lönsamhet paketerat tillsammans, säger Christian som menar att bolagets amerikanska bakgrund är till stor fördel i framtidens handelsvärld. 

– Fördelen med att vara amerikanskt är att vi har mycket data. Vi vet väldigt mycket om kundbeteenden, försäljning, ja allt. Det här har de allra bästa bolagen förstått, som Nike eller Adidas. De ser helt annorlunda ut än för tio år sedan. Men det har ingenting med att göra att vi inte har passionen för våra produkter, våra kunder och våra slutkonsumenter, säger Christian som säger att han numera någon gång i veckan hoppar upp i sadeln och kör de åtta milen racer från hemmet i Varberg till det nordiska huvudkontoret i Halmstad.

För att höja försäljningen ytterligare, Christian tror att Trek Nordic når en halv miljard under 2020 men kan öka vidare 2021, ser Christian en speciell kategori som Trek måste hävda sig bättre inom.

– Vi är duktiga på el performance men måste jobba mer inom el commuter där bland annat Cycleurope är väldigt duktiga. Nu lägger vi extra krut på pendelcyklar med el 2021 med väldigt konkurrenskraftiga produkter i tre olika nivåer.

Det låter som det kommer finnas ett spännande cykelrace framöver att köra på Västkusten. Mellan Varberg och Halmstad, mellan Sverige och USA.