Lemond med lyxig comeback i kol

Landsvägsstjärnan Greg Lemond gör i november comeback som cykelskapare som heter duga. Med två elcykelmodeller i kolfiber utrustade med exklusiva komponenter får segmentet ett spännande nytillskott. Och premiärmodellerna är bara en början hälsar exproffset.

I november gör landsvägsikonen Greg Lemond, trefaldig Tour de France-segrare, återigen en satsning på det cykelmärke med det egna efternamnet lackat på ramen. Efter att samarbetet med Trek sprack ganska brutalt 2005 gör nu Greg Lemond comeback.

Och den här gången är racersatsningen lagd på hyllan. I alla fall tills vidare. Istället har Lemond gått all in på segmentet elcyklar i premiumsegmentet där design, integrering, material- och komponentval sätts i främsta rummet.

Greg Lemond var under sin aktiva karriär känd för att gilla att testa nya material, bland annat var han en pionjär när det gällde att cykla med sådant som på den tiden sågs som nymodigheter, som hjälm och styre anpassad för tempocykling. Han blev också den första Tour-vinnaren att cykla längs Champ´s Elysee på en cykel gjord i kolfiber.

Och just kolfiber är materialvalet för premiärmodellerna Daily och Dutch (med lågt isteg) som dessutom levereras med stänkskärmar och en egenutvecklad styrstam i samma material där den sistnämnda snyggt integrerar både kablar och belysning. Faktumet att Daily och Dutch levereras med Mahles Ebikemotion X35, där batteriet sitter placerat i ramens unders och motorn finns i baknavet, gör att Lemond lyckas kapa ytterligare vikt, vilket gör att Lemondcyklarna väger in på låga 13,2 kilo och att de kvalar in bland de lättaste elcyklarna som finns på marknaden just nu.

Lemond med lyxig comeback i kol
Lemond Dutch.

Men smakar det så kostar det. Daily och Dutch levereras som standard med 1X11-delad Shimano GRX och kostar då cirka 45 000 kronor. I lyxversion ingår Shimano Di2, kolfiberhjul, Brookssadeln Cambium och ringklocka från Spurcycle.

Greg Lemond säger själv i ett pressmeddelande att han fått blodad tand och att Daily och Dutch bara är början. Tack vare samarbetet med det amerikanska bolaget Oakridge National Laboratory som är specialister på just kolfiberutveckling, är planerna att efter lanseringen i november kontinuerligt släppa fler cykelmodeller. Efter standardcyklarna kommer närmast ett par gravelmodeller. Efter det vill Greg Lemond även göra racers och elmopeder, förklarar han.

Till en början kommer cyklarna enbart att säljas via Lemonds egen webbplats men Greg Lemond säger själv att han i framtiden gärna samarbetar med cykelbutiker globalt.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Shimano Nordic AB

    Shimano Nordic AB är ett grossistföretag för delar och tillbehör för cykel och fiske, med flera starka agenturer. Leverans till Sverige, Island, Finland, Norge och Danmark året runt från centrallager i Holland.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="9035" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]