Icebug vägrar låta pandemin styra – genomför traillopp

Nästan alla lopp i Sverige har ställts in eller genomförts digitalt nu. Icebug ville inte låta en pandemi förstöra löpfesten under sitt traillopp och nu genomförs det i en modifierad och säkerställd form.

Icebug brukar springa sin egen väg. Nu gör varumärket likadant när det gäller loppet de arrangerat sedan 2014, Icebug Xperience West Coast Trail. På grund av Covid-19 har årets upplaga länge varit oklar – men förra veckan fick arrangören Icebug tillstånd från Sotenäs kommun och Polismyndigheten att genomföra loppet i en Corona-anpassad version. Det skriver bolaget i ett pressmeddealnde.

Vd David Ekelund kommenterar beslutet att genomföra loppet så här:

– Mycket har redan sagt om det absurda i vilka sammanhang där 50-personers gränsen tillämpas. Det är förstås bra att det finns regler och riktlinjer, men i vårt fall innebär det att man ser en 25-kilometerssträcka med start och målområde som en arena och då blir det svårt att genomföra ett lopp. Men vi gav oss den på att genomföra det.

David fortsätter:

– Att springa eller vandra i naturen är alltid en bra sak, men i det här läget så är behovet av att få inspiration att röra på sig och investera i sin hälsa större än någonsin. Så efter fem omarbetade planer så fick vi äntligen tillståndet att genomföra eventet. 

Lösnignen för Icebug blev helt enkelt flera mindre startgrupper och att begränsa delatagarantalet till 300 löpare som sprids över de tre olika dagsetapperna. Utöver det har platser för start och mål justerats för att minimera trängsel och folksamlingar och vätskestationer har anpassats efter situationen.  

– Deltagarnas och våra funktionärers och anställdas säkerhet är naturligtvis det viktigaste. Förhoppningsvis kan det här visa andra att det faktiskt fortfarande går att arrangera lopp, för vi vet att loppdeltagande är en viktig träningsmorot för många. Det bli massor av mer logistik och högre kostnader för färre deltagare, men vi ville bidra med något positivt för folkhälsan, säger Jonas Svengård, tävlingsledare på Icebug. 

Icebug Xperience West Coast Trail arrangeras 4-6 september med bansträckningar kring Ramsvik, Hunnebostrand, Smögen, Kungshamn och Bohus-Malmön. Förra året slog man deltagarrekord med 800 löpare och vandrare från ett 30-tal olika länder.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="9147" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]