Marcus Wibergh: ”Vi hoppas vara klara i september.”

För några dagar sedan tvingades Intersport stänga ytterligare tre citybutiker. Intersports vd menar dock att det finns ljusning i sikte även om bolaget kanske inte stängt den sista butiken.

Intersport Sverige ansökte den 14 april om rekonstruktion. Målet var då hos bolaget och vd Marcus Wibergh att få möjlighet att göra en omstart av bolaget. 

En stor anledning till att man hamnat i det prekära ekonomiska läget enligt Intersport var då och är fortfarande enligt vd att man suttit med dyra hyreskontrakt, ofta i gallerior, där hyrorna blivit alldeles för kostsamma gentemot hur personalkostnader har ökat och marginalerna minskat. Under våren stängdes därför sju butiker.

I dagarna togs ytterligare ett nedstängningsbeslut; nu läggs butikerna i Karlstad city samt Stockholmsbutikerna i Västermalmsgallerian och butiken i gallerian Fältöversten på Östermalm ned. Efter utförsäljningar i de tre berörda butikerna kommer 15-20 medarbetare per butik där merparten är extrapersonal att behöva lämna Intersport, säger Marcus Wibergh till Sportfack. 

– Det är givetvis tråkigt att detta berör våra medarbetare men vi måste se över vår butiksportfölj med målsättning att varje butik ska vara lönsam, säger Intersports vd som nu menar att den stora uppgiften framöver blir att fortsätta det viktiga förhandlingsarbetet med kedjans leverantörer och fastighetsägare. 

Hur har kommunikationen med fordringsägare, era leverantörer, fungerat?

– Det är klart att de först var besvikna, det förstår jag verkligen. Samtidigt har vi försökt förklara att alternativet hade varit sämre, det skulle ha inneburit en konkurs. Nu får i alla fall fordringsägarna ta del av ackordet och vi kan fortsätta göra affärer. Om vi kan stänga rekonstruktionen, vilket vi hoppas. Jag vill passa på att lyfta fram att vi på Intersport är väldigt tacksamma över kommunikationen vi haft gentemot våra leverantörer. De har varit förstående även om det gjort ”ont” att behöva skriva av stora belopp.

Hur ser det ut för Intersport Sverige om vi blickar framåt?

– Vi jobbar ju efter en tidslinje. Innan vi kan inleda ackordsförhandlingar vill vi ha de sista hyreskontrakten på plats, de sista fullmakterna attesterade samt finansiering. Vi ansökte om en förlängning av vår rekonstruktion, vilket blev godkänt. Anledning till att vi ansökte om förlängd rekonstruktion var semestrar som kom i vägen. Nu jobbar vi stenhårt på ovan för att komma ur rekonstruktionen i slutet på september.

Vad talar för att ni får till en långsiktig ekonomisk lösning för Intersport redan då?

– Att det inte är bra för något bolag att vara för länge i rekonstruktion.

Har ni stängt den sista Intersport-butiken i år?

– Vi ser som sagt hela tiden över vår butiksportfölj så det kan bli aktuellt att stänga fler butiker under året.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="9159" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]