Tuff tid för många skoföretag

Efter ett svagt 2019 hoppades skobranschen på nytändning 2020, sen kom corona och allt efter det är en enda stor Lützendimma – även om det också finns vissa ljusglimtar.

Skoåret 2020 går troligen till historien som ett av de absolut tuffaste åren hittills. Enligt branschtidningen Skomagazinet har tiden sedan mars varit en riktig rysare för många skohandlare – och leverantörer – inom modesegmentet. Vissa aktörer vittnar om en försäljning i fritt fall under vårmånaderna. Enligt Svensk handels stilindex sjönk försäljningen med 51,8 procent under april och enligt SCB med 41 procent under maj månad. Totalt har skoförsäljningen minskat med 34,4 procent under perioden januari-juni. 

De mindre butikerna verkar dock ha klarat sig bättre än de större kedjorna som ofta ligger placerade i cityområden och i stora köpcentra, dit kunderna inte vågat eller kunnat gå.        

Särskilt försäljningen av vissa skonischer som festskor för till exempel studentpartyn, firmafester och skolbaler har varit väldigt liten, medan barnskor och funktionsskor verkar ha gått bättre och nu den senaste tiden: sandaler. Något som ligger i linje med sport- och outdoorbutikernas goda försäljning av löparskor och vandringskängor.      
Många företag inom skobranschen har därför tagit del av regeringens stödpaket, framförallt permitteringsbidraget, skriver Skomagazinet. 

Parallellt har e-handeln ökat, men har inte lyckats kompensera försäljningstappet. Nu finns dock tecken på att försäljningen börjar ta fart igen, men för många handlare och även många leverantörer är det stora hål som behöver fyllas, för att kunna komma ur det här året och ha möjlighet att satsa på nästa. 

De 10 största skoleverantörernas omsättning i Sverige 2019
(vissa aktörer fanns även med på Sportfacks omsättningslista i nr 4/20)
1. Rieker Sverige – 245 MSEK (uppskattad siffra)
2. Vagabond International – 158 MSEK
3. Skofabriken Kavat – 130 MSEK (avser total försäljning, inte enbart Sverige)
4. Viking Footwear – 126 MSEK
5. Brunngård Group – 122 MSEK
6. Outrigger – 88 MSEK
7. Merrell Sverige – 87 MSEK
8. Tamaris Sverige – 80 MSEK (uppskattad siffra)
9. TD Brands – 66 MSEK
10. Björn Borg Footwear – 60 MSEK

Källa: Skomagazinet

Relaterat företag i Sportregistret

  • Merrell Sverige

    Merrell Sverige är ett dotterbolag till Wolverine Europe B.V i Holland. Vi marknadsför och säljer samtliga Merrells produkter i Sverige.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="9165" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]