Vasaloppet hittar nya vägar

Trots att i princip samtliga motionslopp ställts in 2020 så fortsätter arrangörerna tävla. I att vara kreativa med sina Corona-lösningar. Senast i raden är Vasaloppet som hittills aktiverat 9 000 anmälda till Sommarveckan till sin senaste lopplösning.

Motionsloppen i Sverige är en oerhört viktig ekonomisk motor för den svenska föreningsidrotten. När pandemin förstört chanserna till att arrangera större publika idrottsarrangemang som lop, tävlingar och annat som är förutsättnignarna för att många klubbar ska överleva så har kreativiteten prövats i idrotts-Sverige. 

En oerhört viktig motor inom cykling och cykelförsäljning i Sverige är Vätternrundan och Cykelvasan. En fråga gick ut till anmälda och 9 000 har hittills valt att göra loppen 2021 och därmed låta arrangören Vasaloppet behålla de inbetalda pengarna. Självklart en viktig peng för arrangerande idrottsklubbar.

Resutlatet: Hemmavasan. Under en vecka i augusti kan intresserade springa eller cykla samma distanser som de officiella loppen. Att få genomföra ett lopp är en viktig drivkraft för tusentals tränande svenskar. Något som arrangörerna insåg; något behövde göras för att de 18 000 anmälda skulle få utlopp för sin träning. Istället för Vasaloppsveckan, så fick dessutom samtliga anmälda till cykel och löpning ett erbjudande: att tävla i Hemmavasan.

Samma sträckor kan anmälda genomföra i valfri terräng, hemma eller kanske på landstället. Dessutom kommer en app att finnas klar i augusti där resultaten loggas precis som under den ordinarie Vasaloppsveckan sommar. Hittills har 8 500 anmält sig kostandsfritt till Hemmavasan. 

– För oss känns det otroligt inspirerande och kul att vi redan nu har så många som väljer att följa med oss till nästa sommar. Och att vi, efter ett intensivt arbete för att skapa nya förutsättningar så att folk kan gå i mål även i år, får välkomna över 8 500 deltagare i en unik, digital version av Vasaloppet, säger Johan Eriksson, utvecklingschef på Vasaloppet.

– Jag hade sett fram emot att försvara min seger från i fjol men är minst lika taggad på att sprida cykelglädje genom att delta i Hemmavasan den 15 augusti. Jag kommer att dra ihop ett riktigt järngäng och damma av Hemmavasan cykel 90 i grym terräng kring trakterna av Alingsås, skriver Emil Lindgren på sitt instagramkonto. 

Anmälningsavgiften för de som inte varit anmälda till Vasaloppets sommarvecka kostar Hemmavasan 275 kronor. För ungdomar till och med 16 år är loppet gratis.

Läs mer om Hemmavasan här https://www.vasaloppet.se/hemmavasan/

Mer om Vasaloppets sommarvecka här https://www.vasaloppet.se/sommar/

Anmäl dig till Vasaloppets sommarvecka 2021 och/eller Hemmavasan 2020 här

Hemmavasan 15–22 augusti 2020

Hemmavasan Cykel 90 (cykla 94 km)
Hemmavasan Cykel 45 (cykla 45 km)
Hemmavasan Cykel 30 (cykla 32 km)
Hemmavasan Cykel 10 (cykla 10 km)
Hemmavasan Ultra 90 (gå, lunka, spring 90 km)
Hemmavasan Ultra 45 (gå, lunka, spring 45 km)
Hemmavasan Trail 30 (gå, lunka, spring 30 km)
Hemmavasan Trail 10 (gå, lunka, spring 10 km)

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="9267" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]