Corona gör att vi springer för livet

En ny studie från Asics visar att löpning har vuxit starkt i popularitet under coronapandemin. I april 2020 ökade antal registrerade steg i Sverige med 151 procent jämfört med förra året. Och mycket talar för att trenden fortsätter.

Isoleringen under corona har gett ett rejält uppsving för löpningen. Det visar en studie bland 14 000 motionärer från 12 länder framtagen av Asics.
Mer än en tredjedel (36%) är mer aktiva nu än de var innan Covid-19 pandemin började – trots att de flesta sporter i många länder har avstannat helt på grund av reglerna kring social distans.  
Studien visar att mer än tre fjärdedelar av alla löpare planerar att fortsätta sin ökade dos träning även efter pandemin.
Och Sverige verkar vara ett av de länder som ökat på dosen av just löpning allra mest. Siffror från träningsappen Runkeeper visar att motionärer, nybörjare till professionella, tar fler steg än vanligt och oftare än vanligt. I april 2020 ökade antal registrerade steg i Sverige med 151 % jämfört med förra året. Något som kan jämföras med 44 % ökning i resten av världen. Undersökningen visade också en uppgång globalt där 62 % fler personer går ut och springer varje vecka. Och de flesta verkar vilja fortsätta även efter virusvågen.

Corona gör att vi springer för livet
Foto: Pixabay

Det är inte bara hälsoskäl som motiverar. Två tredjedelar (67%) säger att träning hjälper dem att ta hand om sin mentala hälsa när de utsätts för utmanande situationer som den vi är i just nu, medan åtta av tio (79%) löpare säger att genom att vara aktiva känner de sig mentalt friskare och mer i kontroll. En liknande siffra (81%) säger att löpning spelar en nyckelroll för deras mentala hälsa.
Linda Van Aken, Vice President Running på Asics, kommenterar:
– Trots lockdown och social distansering har träning och löpning i synnerhet blivit en central del i många människors vardag. Vår studie visar att löpning är mycket mer än bara löpning, särskilt i krissituationer. Det är ett sätt för människor att kunna hantera den mentala stressen och de utmaningar som uppstår under pandemin, samt känna sig fria.

4 snabba från Asics löparstudie (baserat på svar från 14 000 motionärer från 12 länder, under corona):
-Mer än en tredjedel av de som brukar motionera rör sig mer än innan corona.
-81% tycker att löpningen hjälper dem känna sig friskare mentalt.
-79% tycker att löpningen hjälper dem känna sig sundare och att ha kontroll över rådande situation.
-73% av löparna önskar fortsätta springa lika mycket som nu, även efter pandemin.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="9283" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]