Rab och Lowe Alpine har ny svensk agent

Två klassiska outdoorvarumärken har ny distribution i Sverige. Sportfack kan berätta att Rab och Lowe Alpine från och med säsongen SS2021 hamnar i erfarna outdoorhänder.

Det blir Granitbiten som, efter att ha avslutat det mångåriga samarbetet med Marmot, nu kan ta hand om agenturen av två andra klassiska varumärken. Rab och Lowe Alpine ägs av Equip Outdoor Technologies som i ett pressmeddelande berättat att samarbetet inom försäljning och marknadsföring idag har trätt i kraft. Granitbiten har nu ansvaret för införsäljningen av kollektionerna för säsongen vår/sommar 2021.

Equip säger i pressmeddelandet att man med detta steg räknar med att stärka positionen för sina varumärken på en av de viktigaste europeiska outdoormarknaderna.

– Vi är mycket glada att inleda ett samarbete med Granitbiten i Sverige, säger Andy Schimeck, chef för European Sales hos Equip och fortsätter: Vi kunde inte ha önskat en bättre och mer erfaren partner för att stödja vår strategi för internationell tillväxt på den svenska marknaden. Granitbiten har verkat inom outdoorbranschen i många år och är en väletablerad aktör med exceptionell kunskap. De har också en stor passion för bergen och livet utomhus som vi på Rab och Lowe Alpine delar.

Thomas Breding, Granitbiten:

– Vi är båda stolta och förväntansfulla över att representera två starka och globala varumärken med så arv som Rab och Lowe Alpine. V ser mycket fram emot att presentera de helt nya SS21 Rab- och Lowe Alpine-kollektionerna till de ledande detaljhandlarna i i Sverige.

Hur tänker ni kring varumärkenas potential?

– Det som attraherar oss med Rab är att det fortfarande är väldigt funktionsdrivet. Personalen bor och verkar i ett bistert klimat och de cyklar, klättrar och springer trail på fritiden. Alla sovsäckar fylls också fortfarande för hand i England. Med Lowe Alpine ser vi ett grymt varumärke med potential som länge saknat distribution i Sverige. Så sammantaget dessa båda varumärken ser vi ingen mindre potential än med Marmot.

Rab startade 1981 i Sheffield av klättraren Robert ”Rab” Carrington som ville tillverka egen outdoorutrustning han då tyckte saknades. Idag utvecklar varumärket hårdvara och konfektion för kräsna outdoorentusiaster. Greg Lowe drog 1967 igång en egen verksamhet hemma på sin tomt i Colorado, det som senare skulle utvecklas till det världsberömda varumärket Lowe Alpine.  

Rab och Lowe Alpine ägs av det brittiska bolaget Equip Outdoor Technologies som globalt 2019 omsatte 704 miljoner kronor. Bolaget har sitt huvudkontor i Derbyshire, Storbritannien och finns på plats även i USA, Norge, Benelux, Kanada och i Tyskland. 

Granitbiten grundades 1994 av Henrik Bolander och har drivits tillsammans med Thomas Breding sedan 2001. Granitbiten är erfarna inom outdoor och portföljen rymmer förutom Rab och Lowe Alpine 17 andra outdoor- och klättervarumärken.