Jackan som klickar i alla hållbarhetsboxar

I tider av hållbarhet ratas plastmaterial på löpande band. Woolly Clothing från Seattle går längst ut på miljökanten och erbjuder nu en våt dröm: vind- och vattentäta jackor i 100% merino, tvättbara i maskin.

När Jim på Seattle-baserade Woolly Clothing i en video på varumärkets hemsida presenterar det lilla bolagets senaste Kickstarter-projekt är det inget mindre än en drömprodukt han beskriver: ”Vår jacka är vind- och vattentät, komposterbar, tvättbar i maskin och gjord i enbart 100 procent merinoull”.

När stora bolag koncentrerar massor av kraft och medel för att under 10, 15 år fasa ut användandet av plastbaserade material i skal, membran eller coatings för sina vattentäta produkter, har Woolly aldrig varit i plastträsket. Hela deras företagsidé bygger likt Woolpower, Smartwool, Icebreaker och några till på enbart produkter i merinoull. 

Nu är Woolly i full färd med ett intressant projekt via Kickstarter. I vinter tänker man sig lansera tre olika modeller jackor kallade Naturedry, två urbana (en dammodell i trenchcoat-look med avtagbar huva) och en för outdooranvändaren med fast huva, tillverkade helt i merinoull. Ja dragkedjorna från YKK är i metall liksom knapparna. Men i övrigt är det hår från får som gäller.

Jackan som klickar i alla hållbarhetsboxar

Modellerna är sobert designade i svart, grått och charcoal och Kickstarterprojektet ser ut att redan nu gå i lås.

Men hur fungerar detta i praktiken undrar vi. Enligt Woolly Clothing är nyckeln till att man lyckats få till ett vattentätt tyg tack var en ”speciell” typ av merinoull och teknik vid framställnignen av fibern som används vid tygtillverkningen. Fibern tvinnas och sträcks samtdigt och släpps sedan när tyget sytts klart, vilket gör att vattenmolekylerna inte ska kunna passera mellan fibrernas mellanrum.

Om det går att få någon stretch i produkten avslöjas inte och Sporfack undrar också över tygets tålighet. Även om Jim sågar med motorsågen (se filmen här nedan) iklädd en Naturedry-jacka så är vi lite tveksamma. Merino brukar vara nötkänsligt. Eller så är vi bara tråkiga, skeptiska svenskar. Drömmarna för framtidens outdoorplagg kanske vävs i Seattle. I vinter får vi se hur Woollys tre jackmodeller tas emot av användare och den samlade outdoorpresskåren. Visst vore det kul om det fungerade?