Högsta konkurssiffran på 20 år

Färsk statistik från Creditsafe visar att 778 bolag har försatts i konkurs under april månad. Siffran är den högsta på över 20 år. Värst drabbat är Stockholm.


Högsta konkurssiffran på 20 år
Henrik Jacobsson, VD Creditsafe.

Antalet konkurser jämfört med förra mätperioden utgör en ökning med 38 procent. Över 3 100 anställda är berörda av konkurserna, värst drabbat är Stockholms län. Geografiskt sett ökar konkurserna i 16 län, där Blekinge och Jämtland står för de största procentuella ökningarna.
– Med tanke på vad många av Sveriges företag går igenom på grund av Coronakrisen förväntade vi oss och en kraftig ökning av konkurser i april. När vi summerar månaden ser vi att antalet konkurser hamnar på historiska nivåer, högsta siffran i april på över 20 år, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.
Han fortsätter:
– Trots antalet krispaket riktade till svenska företag är det tufft att överleva när merparten eller alla intäkter försvinner över en natt. Väldigt många små- och medelstora bolag står fortsatt inför hot om konkurs och nedläggning och med insikten att det inte finns något slutdatum för Coronakrisen samtidigt som återhämtningen av ekonomin kommer att ta tid så kan förvänta oss väldigt dystra konkurssiffror även kommande månader, befarar Henrik Jacobsson.
Han hoppas på att det nya krispaketet för omsättningstapp som regeringen och stödpartierna lanserade den 30 april kommer att hjälpa till att rädda många svenska företag att överleva och att kurvan till slut planar ut.
Men det finns också exempel på är konkurshotet har utgjort någon form av potentiell nystart. Kedjan MQ är ett sådant aktuellt exempel, som just nu har stoppat sin utförsäljning och håller förhandlingar med externa intressenter.  
Antal inledda företagsrekonstruktioner under april månad noterades till 55 stycken, en ökning med 175 procent. I den listan ingår Intersport AB och Löplabbetgruppen AB, flygbolaget Bra samt den anrika herrekiperingen i Göteborg, Holmens Herr Aktiebolag.
De allra värst drabbade företagen finns dock inom området hotell- och restaurang.