Mörk dag för Stadium: Säger upp över 600 personer

Stadium har, liksom sina andra sportkedjekollegor, stora lönsamhetsproblem på grund av Covid19. Nu tvingas kedjan säga upp 653 medarbetare. Dessutom korttidspermitteras över 1000 personer.

Intersport har sagt upp och permitterat personal. Nu gör Stadium likadant. I en intervju med Uppsala Nya tidning förklarar vd Karl Eklöf hur Stadium försöker möta de extrema utmaningarna som Coronapandemin orsakat för Stadiums försäljning i fysiska butiker.

– En stor kostnad för oss är personalen. Även om jag ser dem som en av våra största tillgångar. Men fakta är fakta. När vi tappar i försäljning påverkar det företaget och vi måste göra något åt det. 653 personer, det motsvarar ungefär 200 tjänster, får inte fortsätta i Sverige. Det rör sig om vikariat, provanställningar och visstidsanställningar eller andra tjänster som inte är fasta. Vi har också korttidspermitterat 1000 personer. Anställda får gå ner i tid. Det omfattar alla delar av företaget. Även ledningsgruppen, säger Karl Eklöf, vd Stadium group, till tidningen.

Till Unt.se säger han vidare att kedjan tappat 60 procent av kunderna och omsättningen har minskat upp till till 80 procent.

– Värst är det i Stockholm om vi pratar om i Sverige. I Norge har försäljningen gått ner ännu mer än i Sverige. Där handlar det om 80 procents nedgång och där inledde vi nyligen en satsning. I Finland är det nästan lika tufft. Där är nedgången i försäljning 75 procent. Och i Helsingfors är i princip allt stängt. I Tyskland är butikerna helt stängda. Det är otroligt tuffa siffror och vi måste göra något åt det, säger Karl Eklöf till tidningen. 

Enligt Karl Eklöf handlar företagets strategi nu mest om att överleva genom bland annat genom att försöka få nya avtal med fastighetsägare för sportkedjans 168 kontrakt samt se över produktionsland.

– Vi ska fan i mig ta oss ur det här. Det är det vi jobbar med nu. På alla fronter. Men visst kommer det att bli tufft. Det kommer vi se i år och nästa år. En del i detta är också att förbereda oss på tiden efter corona. Just nu jobbar vi på att flytta produktion från länder runtom Kina till Kina. För där är mycket av verksamheten öppen igen. Kan vi ha produktion i gång kommer vår återhämtning kunna gå snabbare tror jag, säger Karl Eklöf till tidningen.

Även Team Sportia har det väldigt jobbigt just nu. Till Göteborgs-Posten förklarar Håkan Tidstrand, butiksägare i Göteborg, hur illa det är för hans butik.

– Vi tappar från 55 till 75 procent kunder per dag, och detta är en total katastrof för oss som är butiksägare. Läget är fruktansvärt allvarligt för hela detaljhandeln, säger han.

För närvarande har man löst läget på Team Sportia med att extrapersonalen, som består av skolungdomar, inte kommer att kallas in förklarar Håkan Tidstrand. Istället sprids arbetstiderna ut bland de ordinarie anställda.

– Med det stora försäljningstapp som vi upplever nu så kommer vi att ha väldigt svårt att betala hyra, varor och personal. Vi behöver omgående ordentliga hyresrabatter inom handeln om vi ska överleva den här krisen. Så illa är det faktiskt, säger Håkan Tidstrand.

För att mildra det ekonomiska raset har arbetsgivarorganisationen Svensk Handel gått ut till fastighetsägarna i Göteborg och vädjar om ett tillfälligt hyresstopp för att rädda butikernas överlevnad när försäljningen tvärnitat och intäkterna försvinner.

– När kunderna uteblir är det helt omöjligt för handeln att fortsätta att betala lika höga hyresnivåer som tidigare. Vi behöver ett tillfälligt hyresstopp. Vi sitter i samtal med fastighetsägarna. Det finns en förståelse för stundens allvar, men det man föreslår är inte tillräckligt. Men vi ska fortsätta samtalen och då får vi se om vi kan komma framåt, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel till GP.

Hon hoppas också på att regeringen kommer till hjälp med någon form av stöd.