Utblick (uppdaterad): coronaeffekterna inom den internationella sporthandeln

Coronavirusets centra ligger just nu i Europa, vi har blickat utåt och gjort en statussammanställning över läget inom sport- och otdoorbranschen. Det finns även vissa positiva tecken på att situationen i Kina och Asien stabiliserar sig och att efterfrågan där är på väg tillbaka.

Ett axplock just nu från Europa:

Adidas – har valt att stänga alla sina butiker i Europa (inklusive Sverige), Usa och Canada. Butikerna kommer vara stängda fram till den 29/3.

Asics – stänger tillfälligt alla sina egna butiker i Europa och rekommenderar de av sina anställda som kan, att arbeta hemifrån.  

Patagonia – meddelade nyligen att de stänger sina butiker world wide, till och med onlinebutiken. De kommer ompröva läget den 27 mars. Beslutet gäller även det europeiska huvudkontoret i Amsterdam.  

Nike – har meddelat att de stänger butiker i USA, Kanada, Västeuropa, Australien och Nya Zeeland 16-27 mars. De kommer däremot att hålla öppet i Japan, Sydkorea och de flesta butikerna i Kina, där situationen har förbättrats.

Helly Hansen – meddelade den 19 mars att man tillfälligt stänger alla butiker i Europa, USA och Kanada. Onlineförsäljningen är dock fortfarande igång som vanligt. 

Lululemon – stänger alla sina butiker i Nordamerika och Europa till och med den 27 mars. 

Under Armour – meddelade nyligen att de stänger sina butiker i Nordamerika till och med den 28 mars.

Columbia Sportswear – stänger butikerna i Nordamerika till fredag ​​27 mars. En del butiksstängningar har också ägt rum på andra marknader. Kundsupportfunktionen är däremot oförändrad. 

Utblick (uppdaterad): coronaeffekterna inom den internationella sporthandeln
Foto: Pexels

 

Läget i världen:

Italien
– stänger produktion, men botten kan vara nådd
Ett av de hårdast drabbade länderna. Enligt organisationen Assosport stängde många tillverkare av sportutrustning, kläder och skor sina fabriker redan innan regeringens uppmaning. Några körde dubbla skift för att klara i alla fall en del av sina ordrar, innan de stängde ner.
Men till exempel företaget Camp, som tillverkar klätterutrustning, fick nyligen in en stor order från en kinesisk kund, vilket tyder på att situationen i Kina håller på att återgå till det normala. Frågan är bara om de kan leverera.    

NYTT
Frankrike
– har exportförbud just nu
De företag som har varor på lager i Frankrike eller för in varor i Frankrike får just nu inte ut dem, på grund av landets rådande exportförbud. Så för varuleveranser är Frankrike just nu (april, 2020) en stängd väg. 

USA
– branschen kräver att strafftullar tas bort
American Apparel & Footwear Association (AAFA), och ett drygt 20-tal andra amerikanska branschorganisationer har bett regeringen att omedelbart avskaffa de bestraffande importtullar som de har infört de senaste månaderna på skor, kläder och andra föremål importeras från Kina – för att mildra effekterna av virusutbrottet på deras företag. De har också begärt återbetalning av de tullar som redan debiterats.

Tyskland
– inför tillfälligt näringsförbud
Ett av de länder som beordrat ett tillfälligt förbud mot all kommersiell verksamhet, några timmar efter att delstaten Bayern gjorde samma sak. 

Danmark
– här sprids viruset snabbt just nu
Den danska regeringen har tagit beslut om att alla folksamlingar över 10 personer bör undvikas. Restauranger och krogar får erbjuda take away, men inte servering i lokal – i alla fall inte i lokaler som överstiger en kapacitet på 100 personer. Alla större idrottsevenemang är inställda. Även Norge har vidtagit kraftiga åtgärder.  

Sverige
– stora variationer i påverkan
Alltfler sportevenemang ställer in eller skjuts upp för framtiden, efter regeringens beslut om ett stopp för arrangemang med över 500 deltagare. Stora variationer i effekter inom butikshandeln. Källor till Sportfack berättar bland annat om att till exempel försäljningen i län som Dalarna står sig relativt bra, men att Stockholmsbutikerna kan vara nere på 50-60 procent i minskad försäljning. Onlineförsäljningen borde rimligen klara sig rätt bra, åtminstone tills konsumtionen i nästa steg generellt kan påverkas av hushållens minskade köpkraft och framtidsoro.  
Handel och köpcentra är fortfarande igång, men varuhus som ligger nära gränsen till Norge kan påverkas extra mycket. XXL har till exempel planer på att stänga ner varuhusen nära den norska gränsen efter att de norska myndigheterna har förbjudit utlandsresor. Samtidigt rapporterar kedjan om en ökad onlineförsäljning. Och Sportshopen, som också har varuhus nära norska gränsen, följer just nu utvecklingen och funderar över eventuella åtgärder, enligt vd Johan Andgren.      
Effekterna för sporthandeln följs upp mer i detalj i Sportfack nr 4, som lämpligt nog har tema handel och kommer ut 23 april.  

Källor: Sporting Goods Intelligence och Sportfack