Iskallt maraton lockar rekordmånga deltagare

Icebug Frozen Lake Marathon utspelar sig på en frusen sjö vid det lilla norska samhället Gol. Det är en tävlingsform som växer. Inför lördagens tävling den 14 mars är cirka 500 personer anmälda för att springa på den plogade banan, som annars används för tester, av bil- och däcktillverkare.
– När vi gjorde det här första gången (2019, reds anm) höjde många på ögonbrynen: Kan man verkligen ha ett motionslopp på is? Och självklart kan man det. Icebug gör skor med världens bästa grepp, och det här är vårt sätt att visa hur skorna kan användas på allra bästa sätt, säger Jonas Svengård, eventchef på Icebug.

Iskallt maraton lockar rekordmånga deltagare
Ismaraton verkar växa som fenomen.

De flesta deltagarna kommer från Sverige och Norge, men här finns även löpare från USA, Brasilien och Chile. På startlinjen finns även två rullstolsekipage: brittiska Ladybugs och danska Team Tvilling.
– Människor åker över hela världen för att vara med, så självklart vill vi erbjuda något mer än bara ett vanligt lopp. Vårt mål är att man ska åka hit för att träffa andra löpare och njuta av en upplevelse man aldrig kommer att glömma, säger Jonas Svengård.
Upplevelsen står i fokus, under tävlingen. Vid vätskekontrollerna serveras kanelbullar och geléhallon, och direkt efter mållinjen väntar en varm bastu på isen.
– En av de vanligaste frågorna vi får är om isen verkligen håller, och det är inget man behöver oroa sig för. Här kör alltså bilar till vardags, och isen är 80 centimeter tjock. Det innebär att alla deltagare kan springa avslappnat och till hundra procent njuta av sin upplevelse, förklarar Jonas Svengård.

Vilken är den främsta anledningen till att ni arrangerar den här sorterns event?
– För oss på Iceug är det en självklarhet. Både ur varumärkessynpunkt och försäljningssynpunkt. Till arrangemanget i Norge kommer till exempel tre olika tv-produktionsteam och vi kommer att leverera material till ytterligare fyra teve-produktioner i Europa, berättar Jonas Svengård för Sportfack.