Fluorfria vallor minst lika snabba i spåret

I år träder förbudet mot skidvallor med högfluorerade ämnen i kraft. Men nu börjar alternativen ta fart på allvar. Tester visar att de fluorfria produkterna i vissa fall till och med kan prestera bättre.


Fluorfria vallor minst lika snabba i spåret
Starts racingvallor kommer till hösten finnas tillgängliga i en serie olika varianter.

Övergången från fluorbaserade glidvallor till fluorfria är egentligen ingen superstor fråga bland motionärsåkarna. De flesta kommer troligen inte märka någon skillnad. Men bland eliten har det varit ett desto större bryderi, där högfluorvallorna för de allra bästa åkarna – där allt handlar små marginaler – kan göra skillnad i både tid och i resultatlistan. Glidvallorna har också bidragit till att stakåkningen har vunnit mark bland eliten, tillsammans med faktorer som bättre skidor och bättre fysik hos åkarna. En hel skidvärld har undrat om stakåkningen bland elitåkarna nu är över i och med fluorförbudet, men den oron verkar obefogad. Finska Starts tester med sin fluorfria valla, där keramikpartiklar utgör basen, har till och med visat sig snabbare än de fluorbaserade värstingvallorna. Starts valla visades upp på Ispomässan i slutet av januari och kommer kunna köpas in från och med i höst.

Fluorfria vallor minst lika snabba i spåret
Mikael ”JC” Jakovljevic, Sportmarket. Foto: Nicolas Jändel

– Det har gjorts tester med den keramikbaserade vallan i jämförelse med de bästa fluorvallorna för eliten och keramikvallan är inte långsammare, i vissa fall och under vissa förhållanden ger den till och med ett bättre glid än fluorvallorna, berättar Mikael Jakovljevic på Sportmarket, som säljer vallan i Sverige.
– De känns precis som högfluorvallorna i konsistensen, och ger samma glid, det är svårt att se eller känna någon egentlig skillnad, menar Mikael Jakovljevic. 

Rent generellt händer det just nu massor på vallafronten. I år ska EU-förbudet mot högfluorerade ämnen inom den första pfas-gruppen träda ikraft. Högfluorämnena har använts i skidvallor för att de ger en minskad friktion och har förmåga att stöta bort vatten, men ämnena har visat sig skadliga för både miljö och människa. De misstänks även vara cancerframkallande.  
Stora tävlingar, som Vasaloppet, har redan från och med förra vintern fasat ut alla glidvallor med fluorbaserade ämnen från sina officiella vallastationer, av miljöskäl. Och i Norge infördes ett totalförbud mot fluorhaltiga vallaprodukter på skidtävlingar för ungdomar upp till 16 år, redan under 2018.

Vallatillverkarna håller just nu, som Sportfack berättade om i nr 11/19, på att göra en jätteomställning. Även finska Vauhti har ersatt fluorämnena med en egen tillsats, efter ett omfattande fou-projekt som har pågått i fyra år. Produkterna går under namnet Pure. Och även Vauhti säger att deras nya vallor i vissa fall visat sig prestera bättre i tävlingssammanhang än de med fluorämnen. I Sverige och Norge har svenska NQ Sport säljrättigheterna för Vauhtis produkter.

Och Holmenkols nya Svanenmärkta valla Natural Skiwax ska vara minst lika bra som fluorvallorna. Holmenkol distribueras i Sverige av Bios.  

Relaterat företag i Sportregistret

  • Sportmarket AB

    Sportmarket är leverantör till sporthandeln av kända varumärken inom vintersport, skor samt konfektion. Samtliga leveranser sker från eget lager. Året-runt service.