Löparskorna med karbonplattor har tagit maratonvärlden med storm. Men nu vill internationella friidrottsförbundet bromsa utvecklingen och förbjuder värstingmodellerna i tävlingssammanhang.
Löparskorna med inbyggd karbonplatta fortsätter att slå sig in i löparsammanhang och är kanske mer effektiva än man tidigare har trott. Det var den sortens skor från Nike som kenyanen Eliud Kipchoge gick under tvåtimmarsgränsen för ett maraton, i höstas, med draghjälp från ett antal pacers som höll uppe tempot (som också hade samma skotyp, Nike Vaporfly Next, i rosa). En artikel i New York Times visar att de nya löparskorna med karbonplatta kan ge så mycket som 4-5 procent bättre tider. Särskilt modellen Nike Vaporfly Next sticker ut i jämförelsen. Den ligger allra högst i förbättringsprocent, långt före de andra modellerna. De förbättrade tiderna gäller för alla typer av löpare, från proffs till amatörer, män och kvinnor – som har bytt till den modellen från sina tidigare skor.
Fler andra varumärken har också lanserat liknande modeller med karbonplatta, som Brooks, New Balance, Hoka One One, Saucony och Asics, som sannolikt har liknande effekter på resultatet. Den inbyggda karbonplattan ger en studseffekt, men en studs som inte sviktar så mycket och därför sparar kraften i underbenet under längre tid. I de data från maratonsammanhang som New York Times redovisar är det dock just modellen Nike Vaporfly Next som ger den allra bästa förbättringseffekten på drygt 4 procent, sen är det ett ganska stort hopp ner till Nike Streak (drygt 2 procents förbättring) och en fallande skala från 2 ner till 1 procents förbättring efter skobyte, där man hittar modeller som Newton Distance, Adidas Aclizero, Nike Zoom Fly, Hoka one one Carbon, Mizuno Wave Sayonara och Saucony Freedom.
Men Kipchoges vinnarsko Nike Vaporfly Next har fått det internationella friidrottsförbundet att reagera och till och med förbjuda de uppdaterade skomodellerna i Vapor-familjen: Tempo +40 och Viperfly 3 i tävlingslopp från den 30 april i år, rapporterar SVT Nyheter, eftersom de har flera karbonplattor. Från det datumet får man inte använda sulor som är tjockare än 40 millimeter och de får inte ha fler än en kolfiberplatta.
Friidrottsförbundet har även bestämt att nya skomodeller måste ha varit ute i handeln minst fyra månader innan de får användas i officiella lopp, något som fått bland andra svenska maratonlöparen David Nilsson, som själv är Nike-sponsrad och har sprungit helmaran på 2,10 i den godkända modellen med bara en platta, att reagera.
– Varje år kommer nya modeller som eliten inte kan använda de fyra första månaderna utan bara de resterande åtta. De får använda fjolårets modell medan motionärerna som ingen diskar kan köra med det nya, säger han till Sportbladet.
Relaterat företag i Sportregistret
- Mizuno Sverige
Mizuno riktar sig till den passionerade, medvetna, och seriösa utövaren. Mizuno producerar produkter som ökar prestationsförmågan, ökar idrottsglädjen och har en fantastisk komfort och funktion.