1,5 miljoner cyklar per år – här byggs Europas största cykelfabrik

3000 anställda, 23 000 kvadratmeters fabriksyta och en kapacitet på 1,5 miljoner cyklar per år. Just nu investeras och byggs det för fullt. Målet – att skapa Europas största cykelfabrik.

Cykeltillverkningen i Europa boomar. Just nu investerar två italienska affärsmän tillsammans med en rumänsk partner i en jätteanläggning som är tänkt att producera alla typer av cyklar för den snabbt växande europeiska marknaden.

Grunden i exansionen ligger i den 5000 kvadratmeter stora fabriken som redan finns i Timisoara i västra Rumänien. Här producerar företaget Sport Mechanical Workshop och som tillverkar cyklar för den franska kedjan Decathlon.

Nu har dock 300 miljoner kronor investerats i en mer än fyra gånger så stor produktionsanläggning. Fördigbygd ska den 23 000 kvadratmeter stora cykelfabriken, som affärsmännen menar ska kunna gå igång under 2020 års sista tredjedel, producera 1,5 miljoner cyklar per år vilket gör den till Europas största.

Decathlon är Europas största återförsäljare av cyklar med en försäljning på svindlande 4 miljoner enheter per år och en majoritet av försäljningen utgörs av ett av de egna varumärkena B-twin. Tidigare har Decathlon tillverkat en stor del av sina cyklar hos Portugals största tillverkare RTE och i rumänska Resita tillverkar man dessutom även 400 000 cyklar per år. Vilket nu inte verkar räcka. Framför allt är det en allt mer köpstark östmarknad som är tänkt att vara målet för den rumänska fabrikens produktion som även innefattar produktion av e-cyklar.

Om Sport Mechanical Workshop enbart tänker tillverka för Decathlon förtäljer inte historien. När det gäller cykelfabriker är det vanligt att de gärna producerar till en uppsjö kunder, så kallad OEM-tillverkning. Sportfack ber att få återkomma i ämnet.

Samtidigt expanderar andra cykelvarumärken i Rumänien. Som ansedda Campagnolo. Campa har funnits på plats i staden Curtisoara i ett decennium via bolaget Mechrom och byggt hjulset. Nu har man investerat ytterligare och har uppemot 400 anställda på plats.

Investeringar som dessa och framtida byggplaner gör att byggherrarna beräknar att man kommer skapa en rumänsk cykelhub där uppemot 3 000 anställda kommer att arbeta inom cykelindustrin.