Spobik tar över Cykelkraft

Tio bolag var intresserade av Cykelkrafts konkursbo. Till slut blev det Spobik, med webbutik och fem fysiska butiker, som gick segrande ur matchen om varumärke, lager och inte minst e-handelssystem.

Det fanns enligt konkursförvaltaren ett tiotal intressenter som ville ta över Cykelkrafts verksamhet efter att bolaget gick i konkurs strax efter jul. Till slut är det nu det klart att Jönköpingsbaserade Spobik fick möjligheten att köpa Cykelkrafts lager, varumärke och e-handelsplattform. Vad gäller de fysiska butikerna är ingenting klart, där handlar det om att Spobik ska komma överens om de lokala hyresvärdarna.

Men just vad det gäller fysiska butiker är Spobik välförsedd. Bolaget, som drivs av den förre Team Sportia-handlaren Peter Arvidsson har förutom webförsäljning redan fem fysiska butiker. Två ligger i Jönköping, två i Göteborg med omnejd och en butik finns i Uddevalla.

Ekonomiskt går det åt rätt håll för Spobik. När Arvidsson lämnade Team Sportia var butikerna två till antalet. Siffrorna för verksamhetsåret 2019 är ännu inte oficiella men premiäråret 2018 omsatte Anderssons bolag drygt 40 miljoner kronor med ett par miljoner i vinst.

Bakgrunden till att Peter Arvidsson lämnade Team Sportia sommaren 2018 var att han och Team Sportia inte alls hade samma syn på framtidens sporthandel. Så här sade han till e-handel.se sommaren 2018 då han och Team Sportia gick skiljda vägar:

– Vi är och ska vara snabbfotade. Jag har en personal som gillar att vara med på resan. Det innebär säkerligen att vi har utvecklat och förändrat vårt upplägg och erbjudande om fem år. Vi ska erbjuda det som kunden efterfrågar.

När Sportfack kollar med cykelbranschen för en kommentar om slutkapitlet av Cykelkraft är det positiva röster. I alla fall från Uppsala när Sportfack får tag i Shimano Nordics vd Andrew Cowan.

– Jag är verkligen glad över att verksamheten stannar kvar inom våra nordiska marknader eftersom jag förstått att det fanns ett par stora utländska aktörer som också bjöd på det konkursboet, vilket skulle ha betytt att bolaget också skulle ha flyttat utomlands. Vi önskar Peter och hans team lycka till till goda affärer i framtiden.

Sportfack har sökt Peter Arvidsson och flera företrädare från cykelbranschen och återkommer med kommentarerna här allt eftersom och i Sportfack nummer 3 2020.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Shimano Nordic AB

    Shimano Nordic AB är ett grossistföretag för delar och tillbehör för cykel och fiske, med flera starka agenturer. Leverans till Sverige, Island, Finland, Norge och Danmark året runt från centrallager i Holland.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="9718" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]