”Förälskad på avstånd” Sportfack har pratat med XXL:s nye vd

I fredags vinstvarnade XXL efter en rekordsvag julhandel men idag offentliggjorde man något som fick börskursen att stiga – en ny vd för XXL-gruppen.

Under tisdagen, fyra dagar efter XXL:s vinstvarning där man bland annat skrev: ”Dåliga vinterförhållanden i storstäderna i kombination med fortsatt stora rabatter hos våra huvudkonkurrenter har bidragit till negativ jämförbar tillväxt på runt 12 procent för kvartalet”, levererade man under dagen nyheten att man hittat en ny vd-lösning för XXL-gruppen och en ersättare till tf vd Tolle Grøterud som varit interim vd sedan 18 decemeber 2018.

Pål Wibe blir mannen som kritat på kontraktet för den norska sportgiganten och som får den delikata uppgiften att vända en negativ trend hos bolaget. Wibe med många år inom ICA och McKinsey är ekonomiskt välutbildad med bland annat en civilekonomexamen från Norwegian School of Business and Administration samt en MBA-examen från Berkeley-universitet i Kalifornien.

I dagsläget är Pål Wibe vd för lågpriskedjan Europris där han arbetat sedan 2014. Till XXL ansluter Pål Wibe under första halvåret 2020 förklarar XXL i ett pressmeddelande.

– Vi är väldigt glada att Pål har beslutat sig för att ta sig an rollen som vd för XXL. På har en solid bakgrund inom retail och är en stark analytisk och inspirerande ledare. Vi tror att han är den rätta för att vända den senaste tidens negativa utveckling för XXL, säger styrelseordförande Hugo Maurstad i en kommentar i samma pm.  

Sportfack får tag i Pål Wibe för en kommentar om det stora uppdraget han tackat ja till. Att vända XXL:s skuta och göra röda siffror till svarta.  

– Jag tackade ja till XXL av flera skäl. För det första så är jag väldigt sportintresserad och det skadar ju inte när man skall sälja det. Vidare så har jag i många år varit förälskad på avstånd i XXL-konceptet. Jag tycker att XXL har ett unikt koncept om vi tittar på den nordiska sportbranschen. Och avslutningsvis så är jag väldigt motoverad av själva utmaningen. Att vända företagets utveckling och jag har naturligtvis stor tro på att vi ska lyckas, säger Pål Wibe som håller på lösningen för sportkedjan när han fortsätter.

– Men hur vi kommer till det och hur jag hoppas göra det, som sagt, jag måste komma tillbaka till när jag börjat och blir mer ”varm i kläderna”, säger han avslutningsvis som i en intervju med DN berättade att han bestämde sig för XXL-jobbet under söndagen.

Pål Wibe kan behöva lite tid att fundera ut lösningar för XXL. I det nya jobbet har han en riktig utmaning. Sedan toppnoteringen i oktober 2016 har XXL-aktien fallit 88 procent. Företaget prissätts nu till 2 miljarder norska kronor. Men efter att namnet på nye vd:n avslöjades under tisdagen steg i alla fall aktien med 12 procent på Oslo-börsen.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="9766" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]