Svenska Kang lanserar teleskopstav – och öppnar butiker på nya marknader

Kang ski poles har gjort sig kända för sina alpina skidstavar i material som bambu och lin. Lagom till årets säsong har de även tagit fram en teleskopstav, i aluminium.

Kang, som bland annat var nominerad i förra årets Gear of the year, i klassen ”Årets nykomling” har på kort tid blivit en snackis i skidvärlden för sina miljövänliga stavar. Den rena, enkla designen hjälper säkert också till, kan vi ana. Materialvalen är lin, bambu och läder. Efterfrågan har varit stor både i hemlandet Sverige, i Alpregionen och i Japan.    
Nu till säsongen utökar de kollektionen med en teleskopstav tillverkad av återvinningsbar aluminium. Den tvådelade staven kommer i sex olika färger, kan justeras mellan 87 och 137 centimeter och väger 550 gram. Precis som bambustavarna och linstavarna är även teleskopstavarna utvecklade i Sverige, men tillverkas i Estland.
– Vi ser en stark trend att allt fler går uppför bergen med sina stavar och vi har fått frågor från konsumenter, butiker och distributörer om när vi släpper en teleskopstav. Dessutom har många av våra teståkare två par stavar; ett par när de går uppför och ett par när de åker pist. Det var helt enkelt dags, säger Carl Norinder, vd för Kang.

Men från lin och bambu till det energikrävande materialet aluminium, hur ser miljötänket ut där?
– Aluminium har som mycket annat för- och nackdelar från ett hållbarhetsperspektiv. Precis som du säger är framställningsprocessen energikrävande, och mineralen utvinns dessutom i dagbrott vilket påfrestar den lokala miljön. Men när materialet väl är framtaget har det dock en väldigt lång hållbarhetstid och dessutom finns det ett väl fungerande återvinningssystem i alla de länder vi säljer stavarna i, menar Carl Norinder.
– Vi har tittat på att använda återvunnet aluminium, men har ännu inte hittat en lösning för det. Materialet håller så olika kvaliteter och precis som i en kedja med en svag länk så är det aluminiumet med lägst kvalitet som avgör hur starkt materialet är. Däremot så är våra stavar 100 procent återvinningsbara, och så länge som man använder stavarna länge och återvinner dem när de har gjort sitt så är det vår bedömning att det faktiskt är ett bra miljöval, fortsätter han.

Svenska Kang lanserar teleskopstav – och öppnar butiker på nya marknader
Kangs teleskopstav är gjord i aluminium.

Bland andra 16-årige Max Palm, som i våras blev yngste vinnaren någonsin av Scandinavian Big Mountain Championships och som vanligtvis kör med Kang-stavar sedan 2018, ser fram emot att använda teleskopstaven.
– Bambustavarna har varit de överlägset mest hållbara stavar jag någonsin åkt med; de har klarat många riktigt hårda vurpor. Men jag vill ha det bästa även när jag går uppför. Nu finns den möjligheten, säger Max Palm.
Och nu vill Kang bredda sin närvaro på fler marknader, med introducering även i Norge och Frankrike, via fysiska butiker. 
– Vi kommer fortsätta att växa på våra ursprungsmarknader men vi är ett nischmärke och vill nå ut till en större målgrupp. Vi har länge haft kunder från både Norge och Frankrike som köpt stavar direkt på vår sajt, därför känns det roligt att vi nu även når ut till kunderna via fysiska butiker, säger Carl Norinder.