Bra glid för miljövallorna

Det händer massor av spännande saker på vallafronten just nu. Finska Vauhti har ersatt fluorämnena med en helt egen tillsatsblandning och tyska Holmenkol blir först ut med Svanenmärkning.

Sportfack satte i senaste numret, nr 11, fokus på utvecklingen mot fluorfria vallor i och med EU-förbudet 2020 mot högfluorerade pfoa-ämnena, som är den första pfas-gruppen att fasas ut. Fler förbud kommer sannolikt, så därför håller nu vallatillverkarna på med en jätteomställning mot mer miljövänliga produkter. Bland andra finska Vauhti som nu ersätter fluorämnena med en egen tillsats, utan kolvätelösning – efter ett omfattande fou-projekt som har pågått i fyra år. Produkterna, som går under namnet Pure, har beviljats patentskydd i år och är nu redo att lanseras på marknaden.      
Enligt Vauhti har de nya, fluorfria vallorna dessutom visat sig bättre i tävlingssammanhang än de med fluorämnen, i alla fall under vissa förhållanden. I Sverige och Norge har svenska NQ Sport säljrättigheterna för Vauhtis produkter.

Bra glid för miljövallorna
Holmenkols Svanenmärkta valla ska vara lika bra som fluorvallorna.

Även tyska Holmenkol har gjort läxan. Deras nya produkt Natural Skiwax är värdens första skidvalla som får bära Svanenmärkningen, vilket både Holmenkol och Svanenorganisationen gärna uppmärksammar.
– För oss på Svanenmärket är Holmenkol ett företag med en lång tradition inom skidsport. Därför är vi mycket glada att tilldela vår första SWAN-certifiering i kategorin skidvalla till vår partner Holmenkol, världens äldsta tillverkare av skidvalla, säger Thor Hirsch, projektledare på Svanen.
Holmenkol distribueras i Sverige av Bios.  

Relaterat företag i Sportregistret

  • BIOS AB

    Bios AB marknadsför ledande varumärken inom vintersport, outdoor och sportfiske. Leverans året runt från eget lager.