Adidas flyttar robotfabriken från Europa

De sågs som ett av sportgigantens stora framtidssatsningar när de kom för ett par år sedan, robotarna som bygger skor bara 50 kilometer från huvudkontoret i Herzogenaurach. Nu flyttas de och deras elektroniska kollegor från USA till annan ort.

Adidas projekt för automatiserad tillverkning av skor, kallat Speedfactory, läggs ned i Europa och USA. Senast i april 2020 är det slutbyggt för Adidas robotar i tyska Ansbach och i Atalanta, USA. Satsnignen fortsätter dock – i Asien. Bakgrunden är att Adidas vill öka hastigheten ytterligare för att kunna personalisera och tillgodose en global marknad där snabba beslut och möjligheter till förändrad produktion bara blir allt viktigare.

Robotarna flyttas helt enkelt till Adidas fabriker i Asien där de tillsammans med underleventarörer kommer att kunna ge en flexiblare och ännu mer ekonomisk utväxling. I en snar framtid kommer de där förutom skor även att kunna producera konfektion. Allt enligt Adidas styrelsemedlem Martin Shankland som han gjorde i ett uttalande till Ispo.

Idag tillverkar Speedfactorys två fabriker varje år en miljon par skor av Adidas totala produktion på 400 miljoner par.