Långläsning: Finaste priset till Mips

Blixtlåset, pacemakern och primusköket. Svenska innovatörer har genom århundraden skapat produkter som blivit oerhört viktiga för mänskligheten. Nu har skaparna av Mips fått Polhempriset, Sveriges tyngsta teknikpris.

Polhempriset, uppkallat efter Christoffer Polhem* brukar kallas för Sveriges äldsta och finaste tekniska utmärkelse. Priset, som delas ut av  instiftades 1876 till minne av uppfinnaren Christopher Polhem. Priset delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av ett tekniskt problem. Pristagare belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen vid en ceremoni den 6 november.

Sveriges Ingenjörers Polhemspris 2019 delas av Peter Halldin, Hans von Holst och Svein Kleiven, samtliga verksamma vid avdelningen för Neuronik vid KTH.

Sportfack har skrivit massor om Mips, som levererar teknologin till tillverkare av cykel-, snösport-, klättring- och senast hockeyhjälmar. De senaste fem åren har bolaget haft en fantastisk utveckling ekonomiskt. Idag finns Mips i över 100 hjälmtillverkares produkter och i slutet av 2018 hade 8,2 miljoner Mips-enheter sålts världen över och bolaget omsatte samma år 192 miljoner kronor. I våras ökade vinsten första kvartalet med 471 procent jämfört med 2018 och skrevs till 9,7 miljoner kronor.

MIPS (Multi-directional Impact Protection System) är hjälmlösningen som imiterar hjärnans eget skyddssystem och reducerar risken för hjärnskador. Nu belönas forskartrion bakom den unika hjälmteknologin med Sveriges äldsta och finaste tekniska utmärkelse och prissumman på 250 000 kronor.

– MIPS är ett fantastiskt prov på teknisk innovation som gör skillnad i vardagen genom förbättrad säkerhet för motionärer och yrkesfolk, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.

Så här löd motiveringen när Mips-skaparna tilldelades Polhempriset: ”När tekniken möter medicinska insikter och behov uppstår nya möjligheter. I det gränssnittet har 2019 års Polhemspristagare hittat en till synes enkel lösning på en angelägen utmaning. Peter Halldin, Hans von Holst och Svein Kleiven får årets Polhemspris för sin innovativa hjälmteknologi MIPS som imiterar hjärnans eget skyddssystem och reducerar risken för hjärnskador.”

* Christoffer Polhem, hann med att skapa över 100 uppfinningar under sin livstid och bidrog starkt att Sverige blev en framstående industrination redan i mitten av 1700-talet. Bland mycket annat konstruerade han uppfordringsverk, de mekaniska anordningarna i trä och som drivna av vattenkraft lyfte malmen ur Sveriges gruvor. Han ritade även en av Stockholms slussar, Söderslussen för vilken han fick Nordtjärneorden och adlades till slut av Karl XII.

En rolig detalj med Polhem var att han kom från en ganska fattig familj på Gotland. Han hade sinne och intresse för matematik och kom in på Uppsala universitet tack vare ett praktiskt prov: han lyckades laga två astronomiska ur. Resten är svensk industrihistoria och Sportfack tycker det är kul att kunna konstatera att Christoffer Polhem var en äkta 17000-talsentreprenör. Och att det ofta lönar sig med både hårt arbete och studier.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="9966" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]