Garmin ny leverantör till svenska längdlandslaget

Världsledande utvecklaren av pulsklockor Garmin är ny leverantör till svenska längdlandslaget. Samarbetet blir stort avslöjar Garmin Sverige som kommer placera pulsklockor på fler än de aktiva i landslaget.

Svenska längdlandslaget har ett 30-tal olika sponsorer och samarbetspartners när det gäller sportutrustning, så kallade suppliers. Där ingår bland annat fem skidvarumärken, nio stavleverantörer och 18 olika varumärken vad gäller vallor. Nu har ett av världens starkaste längdlandslag dessutom inlett ett samarbete med en leverantör av digital träningsutrustning då Garmin kommer att leverera pulsklockor och mjukvara för möjligheten att analysera tränings- och tävlingsresultat. 

– Landslaget kontaktade oss på Garmin och var nyfikna på våra produkter. Flera i landslaget hade testat och tränat med våra klockor tidigare och gillade redan våra produkter. Som officiell supplier har vi möjlighet att aktivera oss tillsammans med hela längdlandslaget, säger Ida Enstedt, sponsringsansvarig på Garmin Sverige till Sportfack och fortsätter.

– Skidåkarna kommer använda vår utrustning både under träningspass och vid tävlingar. Klockorna mäter dessutom olika värden dygnet runt, inte minst pulsen så att de även kan ha koll på hälsa, sömn och stress.

Garmin ny leverantör till svenska längdlandslaget
Ida Enestedt, sponsringsanssvarig Garmin.

Ida förklarar att samarbetet även omfattar de som arbetar vid sidan om de aktiva.

– Både åkarna och tränarna ser ett stort värde i det här samarbetet och även vallarna kommer använda våra klockor för att mäta hastigheten när de testkör skidor.

Produktmässigt har flera skidåkare i landslaget valt att träna med modellen Fenix 6 som nyligen lanserades av Garmin. Klockan har en specifik aktivitetsprofil för längdskidåkning. Bland mycket annat har den funktioner som avancerad mätning av träningsdata för löpdynamik, VO2 Max, prestationsförhållande, träningseffekt och återhämtning.

I år är ett mellanår för längdskidåkarna. Inget OS eller VM att satsa mot men väl ett Tour de ski. Ida berättar att det är stor skillnad att sponsra ett landslag jämfört med ett skidevent

– När vi var official timing partner vid VM i Val di Fiemme 2013 och Falun 2015 syntes vi brett under hela mästerskapen. Som supplier till längdlandslaget får vi tänka annorlunda. Hela vår marknadsplan för det här är inte satt men avtalet är skrivet på flera år och vi kommer att göra mycket spännande tillsammans med både aktiva, tränare och vallare. Bland annat i samband med träningsläger där Garmins klockor och dataanalys så klart kommer vara till stor hjälp och både spännande och intressant att bygga stories omkring.

Garmin ny leverantör till svenska längdlandslaget
Flera av längdåkarna i landslaget har valt att träna med Garmins nya toppmodell Fenix 6.