Rekordhögt klättergym har öppnat

Nu har Stockholms sjunde klättergym öppnat. Med 17 meter höga väggar, 55 topprep och 10 självsäkringsapparater är Klätterverket Gasverket högst i Stockholm. Och bakom anläggningen står bland annat Granitbitens ägare.

I tre år har det bilats, borrats, svetsats målats och framför allt – skruvats upp grepp. I än fler år har planerna smitts. Den här helgen skedde så äntligen premiären av Klätterverket Gasverket, Stockholms högsta klättergym, med placering i anrika Gasverket i Norra Djurgårdsstaden strax norr om Stockholm. 

Ursprungslokalerna, som ritades av den berömda arkitekten Ferdinand Boberg (Rosenbad, LO-borgen och inte minst NK Stockholm) är delvis skyddade och har på ett varsamt sätt försetts med 1000 kvadratmeter klättring i sex olika avdelningar. Sportfack tog med redaktionens yngsta medlem och klättrade i barngymet, fyra ytterligare boulderinghallar samt den enorma 17 meter höga klättersalen (Stockholmshögst) där tidigare gasen som försedde hela Stockholm med hushållsgas från starten 1893 till en bit in på 1970-talet. För att fira bjöds alla under premiärhelgen på gratis entré samt gratis instruktörer.

En nöjd delägare i Thomas Breding, även en av ägarna av Granitbiten, passade på att småfixa under öppningshelgen.

Rekordhögt klättergym har öppnat
Thomas Breding, delägare Klätterverket Gasverket och Granitbiten.

– Vi hade en jättebra öppningsdag igår lördag. Som mest var det 250 besökare här och klättrade samtidigt. Vi har en del småsaker som de som klättrar antagligen inte ser. Det kommer vi ägna tiden åt att åtgärda fram till vår grand opening den 26 oktober. Till exempel behöver vi ännu fler skohyllor, sa Thomas leeende innan han fortsatte klistra upp hänvisningspilar och hänga upp analoga klockor imatchande färger i Gasverkets alla rum.

Den 26 oktober är dessutom restaurangen klar, där alltifrån, kaffe och bars till charktillbehör och ostar kan sköljas ned med öl och vin då Gasverket har fullständiga rättigheter.  

Thomas Breding och Henrik Bolander äger bolaget tillsammans med Klätterverkets ägare som dessutom har ett klättergym i Sickla, Nacka. Verksamheten finns i ett bolag separerat från distributörsverksamheten.

Gasverket-gänget har i en tidigare intervju från 2017 när Sportfack besökte lokalerna för första gången, förklarat att det finns flera anledningar till att man startar klättergymmet. Dels är viljan att sprida klättersporten så att det sker en tillväxt av antalet utövare. Dels är det en gammal dröm att bygga det bästa klättergymmet som finns som Thomas och Henrik haft i hela sitt entreprenörsliv. Efter att ha klättrat runt på väggarna i ett par timmar är Sportfacks utsända benägna att hålla med – ett roligare och mer omväxlande klättergym har vi aldrig varit på.

Ett extra plus är alla antika, patinerade gasmätare, lednignar, rör och andra detaljer i stål och plåt som fått nytt liv i den nya verksamheten. I duscharna har gamla bultar blivit handdukshängare och stora rör har dragits fast i golvet för att separera entrén från restaurangdelen.

– Det är Henrik som skött mycket av svetsningen. Som vid entrén där han satt mätare på gamla rör och skapat nya, unika handtag, avslutar Thomas och verkar se fram emot den 26 oktober trots att en del arbete fortfarande finns att göra.

Rekordhögt klättergym har öppnat
Det var fullsatt på Klätterverket Gasverket under öppningshelgen. Inte konstigt.
Rekordhögt klättergym har öppnat
En läcker detalj är att Gasverket bjuder på naturliga platser där klätterkompisar kan heja på varandra.
Rekordhögt klättergym har öppnat
I barngymmet får kidsen klättra ifred från stora.
Rekordhögt klättergym har öppnat
Smarta varningsmattor talar tydligt om att det klättras ovanför.
Rekordhögt klättergym har öppnat
Ett extra plus är alla antika, patinerade gasmätare, lednignar, rör och andra detaljer i stål och plåt som fått nytt liv i den nya verksamheten.
Rekordhögt klättergym har öppnat
Bouldering för liten som stor i ett av fem boulderingområden.
Rekordhögt klättergym har öppnat
Ta väggen till gymet! Det går att klättra upp till gym-maskinerna för vem vill gå i trappor?
Rekordhögt klättergym har öppnat
De patinerade originaldetaljerna har fått nytt liv. Delägare Henrik Bolander har svetsat till de här handtagen på entréporten.