Nikes nya bubbelskor

Utvecklingen när det gäller stötdämpning för löparskor fortsätter. Nya Nikemodellen Joyride har en fotbädd uppbyggd av skum och tusentals små kulor. Den ska ge en känsla av att springa på bubblor.

Med Joyride fortsätter Nike att utveckla nyheter inom sortimentet skor med stötdämpande sulor, ett sortiment som redan innefattar Nike Air- och Nike React-modellerna.
Joyride är designad för att hålla benen friska och stötdämpningen bygger på ett egenpatenterat system av tusentals små kulor. Kulorna är placerade i skumfyllda zoner. Kulorna ska få skummet att expandera i olika riktningar, som i sin tur ger effekten av en dynamisk fotbädd som anpassar sig efter fotens form och rörelser. Lösningen ska helt enkelt minska stötarna.
Den nya skon fanns tillgänglig redan i somras för Nike members, men släpps nu brett. Skon kommer även i en dammodell, Optik, och en ungdomsmodell, Nova.  
Sportfack har ställt frågan till Nike om materialvalet i kulorna, känns särskilt viktigt nu när kännedomen om mikroplaster och dess påverkan på miljön ökar alltmer. Nikes Pariskontor har svarat följande (översatt av Sportfack):  

”Med Joyride, precis som med alla våra produkter, vill Nike bidra till att skapa en mer hållbar framtid. Här vill vi ligga i framkant och väljer alltid det mest hållbara alternativet av de bästa materialen. Vi utvecklar just nu till exempel ett flertal lösningar genom hela materialkedjan med målet att minska volymerna av spill och restprodukter, öka återvinningen och ta hand om skräp som kan omvandlas till energi”. 

”Vi undersöker även källorna till mikropartiklar och tittar närmare på hur vi tillsammans med industrin kan skapa skalbara lösningar. Vi fortsätter att bevaka och ta itu med problematiken om mikropartiklar i den marina miljön”.  

Läsarna får själva avgöra om det var svaret på frågan eller inte.