Cykelhjul av kaffekapslar

Multinationella företag börjar dra sitt miljöstrå till stacken. Megastora aluminiumanvändaren Nespresso har i ett samarbete med svenska cykelmärket Vélosophy tagit fram ett par cykelhjul gjorda av återvunna Nespressokapslar.

Vélosophy senaste cykelmodell är läckert lila, har Sram-nav, urban design och ritad av cykeldesignern och entreprenören Jimmy Östholm. Det fina med cykelmodellen Re:cycle är ändå hjulen. De är nämligen till 100 procent tillverkade av kaffegigantens små aluminiumkapslar som passar till deras bryggare och som de senaste tio åren dominerat kaffekapselmarknaden.

Aluminium är ett fantastiskt grundämne och råvara till bland annat flygplan och cyklar. Och går dessutom bra att återvinna. Kapslarna kan till och med återvinnas som de är, med kaffesumpen kvar. Därför såg Nespresso tillfället att dra sitt strå till återvinningsstacken när man upptäckte det svenska företaget för ett par år sedan berättar man i sitt PR-material.

Genom återvinning av 300 av sina kapslar har Vélosophys leverantörer tillverkat ett hjulpar till den limiterade cykeln som har release den 12 augusti. Ett exemplar går loss på 12500 kronor.

Som ett led i samarbetet har även Jimmy Östholm blivit ambassadör för Nespresso och medverkar i varumärkets PR-kampanjer.

Sportfack hoppas kunna återkomma med en längre artikel om Vélosophys spännande framtida samarbetsprojekt och håller självklart alla tummarna för att nästa cykel är en modell helt i återvunnen aluminium.