Poc satsar på tekniska hjälmar med NFC-chip

Samma teknik som används när vi blippar våra betalkort kan användas i säkerhetssyfte och för viktig information i moderna sportprodukter. Poc lanserar nu cykelhjälmar med NFC-chip.

Vi kunde se det redan på Ispomässan i vintras, att Poc tagit fram skidhjälmar med så kallade NFC-chip (Near Field Communication), som förenklar identifikation av åkaren och samtidigt innehåller viktiga medicinska uppgifter. Nu går de vidare och tar konceptet även till cykelhjälmar, som i de nya modellerna Tectal Race Spin och Ventral Air Spin i 2020 års kollektion.    
Med en Recco-sändare monterad är det lättare för räddningsteam att hitta till exempel en försvunnen mountainbike- eller downhillåkare. Det separata NFC-chippet, som är inmonterat i hjälmens skal, kan sedan enkelt läsas in av det första räddningsteamet på plats – eller av ambulanspersonal, genom att hålla en NFC-aktiverad smartphone över hjälmen. Då får räddningspersonalen tillgång till viktig information som kan underlätta för att göra rätt medicinska bedömningar. Det kan röra sig om allergier, medfödda medicinska åkommor som behöver tas i beaktande, eller om man till exempel inte tål ett speciellt narkospreparat.  
Även personidentifiering underlättas, i de lägen personen är okontaktbar, eftersom man även kan lägga in personuppgifter om sig själv och närmast anhöriga.
– Vi drivs av vårt säkerhetsuppdrag och utifrån vårt engagemang och entusiasm som präglar hela POC-teamet vill vi ligga i framkant för innovation, säkerhet och produktutveckling, kommenterar Poc´s vd Jonas Sjögren de nya produkterna.
Informationen på chippet är personlig och kodas in av utövaren själv via en app. Säljer man hjälmen vidare eller ger bort den, så kan man lätt avkoda all information och den nya ägaren kan lägga in sin.  

Poc satsar på tekniska hjälmar med NFC-chip
Modellen Tectal Race Spin med NFC-chip.

Bakom NFC-tekniken står svenska företaget Twiceme. Tekniken kan appliceras även på andra användningsområden och produkter. Sportfack kommer att ha en artikel om Twiceme i nummer 9, 2019, som finns ute den 18 september.