Världspremiär: Möt svenska ellyxcykeln Meter Nite

Nattsvart. Högblank. Superstark. Limiterad. Modellen Nite från svenska Meter är ellyxmodellen med extra allt. Sportfack är först med att kunna visa exklusiva bilder på Nishikis tidigare ägares nya, spännande cykelresa.

– Vi är sjukt nöjda med Nite, den är helt fantastisk och blev precis så som ville att den skulle bli när vi började med dom första skisserna, säger en minst sagt exalterad Rickard Ölander några dagar efter att han och de övriga kompanjonerna från Meter Bikes, Linus Lindgren och Charlotte Askari varit och fotograferat cykeln.

Meter Nite är en lyxcykel och görs i en limiterad upplaga på 99 exemplar. Och sedan aldrig fler. Precis så som Rickard och Linus vill ha det. Efter 20 år på Nishiki, innan de sålde Unicykel till danska HF Christiansen, är det exklusivitet och högsta möjliga kvalitet som gäller.

Världspremiär: Möt svenska ellyxcykeln Meter Nite
Motorpaketet hos Nite är Shimano STEPS E8000 MTB med 75 Nm vridmoment som egentligen är bygd för heldämpade el-MTBs.

Motorkraften är extra stor hos Nite. Meter-teamet valde Shimanos kraftfullaste motorpaket med 75 Nm vridmoment som egentligen är bygd för heldämpade el-MTBs och Shimanos helt nya 12-växlade SLX-drivlina. Lägg till XTR-nav fram och bak och det känns som Meter har skapat en Koenigsegg i cykelförklädnad.

– Ha ha skrattar Rickard men vi ville göra en cykel där du får känslan ”wow” vid första tramptaget, att du kan dra iväg som ett spjut.

Världspremiär: Möt svenska ellyxcykeln Meter Nite
Sadelval brukar inte ägnas jättemycket tid för vid cykelutveckling. Meter har tänkt annorlunda.

– Att välja rätt sadel för en unisexcykel är speciell. Vi har låtit både killar och tjejer provcykla och vår partner Charlotte har varit mycket nöjd med modellen vi valde, säger Rickard Ölander som berättar att sadelstolpen har en speciell lösning. En spak sköter höjdjustering men sadeln är omöjlig att sno när Nite står parkerad då stolpen har en inbyggd låsfunktion där inga verktyg kan lossa sadeln. En liten men ofta förbisedd detalj.

Världspremiär: Möt svenska ellyxcykeln Meter Nite
Meterteamet fotograferingstagen i cykelfabriken utanför Lerum.

I mitten av augusti beräknas båten från Taiwan ha nått Europa. Då ska Meter sätta ihop en stor demo- och releasefest ”någonstans” i Göteborg men mer vill Rickard inte avslöja.

I Sportfack nummer 07/08 läser du en större artikel om Meter Nite och Sveriges nyaste cykelfabriks framtidsplaner.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Shimano Nordic AB

    Shimano Nordic AB är ett grossistföretag för delar och tillbehör för cykel och fiske, med flera starka agenturer. Leverans till Sverige, Island, Finland, Norge och Danmark året runt från centrallager i Holland.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="10225" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]