Bihr Nordic har ansökt om konkurs

Bihr Nordic med över 20 varumärken inom cykel har ansökt om konkurs. Bihr Nordic har sin grund i Motorfirman Holger Duell AB som grundades redan 1945 och har flera ekonomiskt tunga år bakom sig.

Bihr Nordic har fem tunga år bakom sig med stora lönsamhetsproblem. Redan 2014 när man omsatte 290 miljoner gjorde bolaget 2,8 miljoner i förlust. 2017 hade omsättningen sjunkit till 199 miljoner men förlusten ökat till 38 miljoner kronor.

Den ekonomiska resan för Bihr Nordic de senaste tio åren är lite av en berg-och-dalbana. För knappt 10 år sedan, 2010, låg omstätningen på rekordhöga 326 miljoner och vinsten var knappt 6 miljoner. Att den negativa utvecklingen kunnat fortgå under så pass lång tid beror antagligen på att en av världens största distributörer av MC-artiklar, Bihr 2013 köpte 75 procent av Duells. Därmed öppnades en stor markand för Duells varumärken. Bara i Norden har Bihr Nordics varumärken haft 2500 återförsäljare.

Inom cykel så har Bihr Nordic lagerhållit och sålt ett 20-tal varumärken, bland annat Sram, Continetal, Zefal, Atran Velo, Lezyn och Cateye.

Sportfack har sökt Bihr Nordics vd Rikard Björk för en kommentar. I ett mejl svarar bolagets presskontakt Jessica Jincén: ”Jag kan bekräfta att Bihr Nordic precis nyligen har ansökt konkurs. Vi är mitt uppe i diskussioner med konkursförvaltaren med bland annat hur framtida processer kommer gå tillväga.” 

Sportfack återkommer så fort vi kunnat göra en intervju med Bihr Nordics vd.