Intersport har stoppat blödningen

År 2018 blev trots en minskad omsättning en positiv vändpunkt för Intersport. Företaget går ur året med ett positivt rörelseresultat. VD Marcus Wibergh kommenterar.


Intersport har stoppat blödningen
VD Marcus Wibergh.

År 2017 blev ett tufft år för Intersport och 2018 har inneburit en rad förändringar inom butikskedjan, bland annat med ett delvis nedbantat butiksnät och uppsägningar som följd.
VD Marcus Wibergh, som tillträdde 2017, satte igång en förändringsresa med målet att vända resultaten och nu rapporterar Intersport ett positivt rörelseresultat för 2018, på 5 miljoner kronor (före avskrivningar och avsättning för just butiksstängningar).    
– Flera stora och viktiga initiativ är i drift och vi kan presentera ett positivt rörelseresultat för 2018. Det har varit vårt mål och är en bekräftelse på att våra initiativ till förändring ger resultat, summerar Marcus Wibergh.
– Den stora omställningen tillsammans med ett betydande kostnadsfokus gör att vi minskat våra kostnader med cirka ca 60 miljoner kronor under 2018.
Kan man säga något om vad du tror är de viktigaste framgångsfaktorerna framöver, förutom de rena sparbetingen?
– Det allra viktigaste just nu är att vi har en tydlig målbild om vart vi vill ta företaget och att vi skapar en företagskultur som alla förstår och vill vara delaktiga i, säger Marcus Wibergh, till Sportfack.
Omsättningen har dock minskat och antal butiker likaså, från 140 till 131, som visas i Sportfacks årliga lista som publiceras i nummer 4. Rent praktiska fokusområden för Intersports del har under året legat på att bland annat vässa sina omnikanal, att införa ett nytt kassasystem och att investera i ett nytt centrallager i Nässjö.