Reddot Design Award till svensk hjälm

Det sker inte ofta. POC och Thule har ändå som blågula varumärken lyckats med konststycket att designa något så väl att Red Dot Design Award prisat deras produkter. Nu har det hänt igen. Denna gång är det ett svenskt cykelvarumärke som fått det tunga designpriset.

Barnhjälmen Lelle har utnämnts till Årets produktdesign i Red Dot Award, ett prestigefyllt pris som har delats ut i över 60 år världen över. Lelle prisas för sin innovation, design, funktion och kvalitet, som är unik i sitt slag i Sverige.

Sportfack kunde själva klämma på den smarta hjälmnyheten på Svenska Cykelmässan i helgen. Och dessutom få en demonstration av Peter Mattisson, produktchef på TEC som ligger bakom den prisade produkten.

Reddot Design Award till svensk hjälm
PeterMattisson, produktchef TEC.

– Vi såg att det saknades en hjälm som har den passform och skydd ett barn behöver. Fokus har därför varit att skapa en hjälm som är säker och helt anpassad för barn, att den nu vinner pris för sin design gör oss väldigt stolta och glada. Det visar att vi är rätt ute med Lelle, säger Peter Mattisson.

Med säkerhet i fokus och med stöd i forskning om barns huvudform har den nya hjälmen Lelle utvecklats, i tätt samarbete med ett antal experter för att förstå skillnaden mellan huvudformen på en vuxen och ett barnhuvud. Lelles form är anpassad efter ett mindre barns skalle där ögon, näsa och mun sitter lägre. Lelle täcker hela huvudet och har en passform som är djupare, vilket ger ett bättre skydd mot huvudet. En passform på barnhjälmar som tidigare aldrig har gjorts i Sverige.

– Det har saknats barnhjälmar som är gjorda och anpassade för barn. Tidigare har barnhjälmar varit vuxenhjälmar som krympts i storlek och sedan testats med ett vuxenhuvud i miniatyr i laboratorier, säger Peter Mattisson, produktchef på TEC.

Lelle är uppbyggt med skydd i flera lager. För att få den bästa och ultimata stötupptagningsförmågan på hjälmen har tester gjorts på det statliga forskningsinstitutet RISE. På Lelle är dämpningsmaterialet, även kallat EPS, därför extra tjockt och mjukare vilket tar upp smällar bättre. Det innersta lagret, MIPS, fungerar som ett skyddssystem för hjärnan. Den främre delen av hjälmen har dessutom en skärmliknande form som är extra förstärkt för att skydda panna och näsa vid fall framåt. Lelle har även det gröna spännet som löser ut vid belastning om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen i samband med lek.

Relaterat företag i Sportregistret

  • PowerFactory Nordic

    PowerFactory Nordic är ett grossistföretag som distribuerar tillbehör, reservdelar och personlig utrustning inom kategorierna; Cykel, Moped, Mc, MX & ATV. Med fokus på kända varumärken, samt flertalet starka agenturer i portföljen.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="10480" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]