XXL söker ny VD

Hon har blivit vald till årets mäktigaste person inom sportbranschen, av Sportfack. Men efter 17 år lämnar nu Janicke Blomsnes XXL. Bolaget har precis inlett sökandet efter en ny VD.


XXL söker ny VD
Johan Ljung, tillförordnad VD. Foto: Nicolas Jändel

Janicke Blomsnes resa startade i Stavanger 2002 och vid etableringen av XXL i Sverige 2010 tog hon steget över gränsen och har haft en rad olika chefspositioner inom företaget. De två sista i rolllen som vd/md. Sportfack fick tag i Johan Ljung, som blivit tillförordnad VD, för att ställa några frågor.

Vem letar XXL efter nu när Janicke slutar, går man brett eller kommer man troligen att rekrytera från huset?
– Vi kommer inom några veckor att gå igång med en rekryteringsprocess fullt ut. Att vara MD på XXL Sverige är en häftig men tung roll och det är viktigt att det blir den bästa på platsen. Om det är internt eller externt är mindre viktigt, och om det dröjer ett antal månader eller ett år spelar ingen roll. Den bäste ska ha jobbet.

Är detta ett tecken på en ny inriktning eller strategi för företaget, eller är det Janicke själv som tycker att hon har gjort sina år och vill låta någon annan ta över stafettpinnen, på den ansvarstunga posten?
– Janicke har själv valt att kliva av och ansåg att det var läge att göra det nu, och kom överens med ledningen om att någon annan skulle ta ansvaret för att driva på bolaget mot nya tuffa mål. Hon har tillfört XXL oerhört mycket under sina 17 år på många olika positioner, både i Norge och Sverige och hon ska vara otroligt stolt över detta. Hon är en härlig person att arbeta med, och att få jobba ihop med henne i nästan nio år har varit en fantastisk resa för mig personligen.

Ge oss ditt bästa stalltips, blir det en svensk eller norsk ny vd/md?
– Inte en aning, här bettar jag inga pengar. Vi är alla inom XXL skolade inom norska språket och kulturen, så det är inget hinder, men det är ju samtidigt ett svenskt bolag. Nationalitet är mindre viktigt, men ledarskap, retailkunskap och energi är däremot essentiellt. Den som lever får se.

Du kanske själv är en het kandidat till posten?
– Nu fick jag förtroendet att ta rodret och det är självklart kul och jag är otroligt motiverad inför detta. Jag har ju jobbat inom retail sen millenieskiftet, så det är klart jag har med mig ett och annat och ska nog kunna bidra till bolaget även i denna roll. Men som sagt, vi får se vad som sker i framtiden. Den bäste ska ha rollen, oavsett vem det blir.