Norskt cykelkoncept etablerar sig i Sverige

Norska konceptet Bike Fixx kommer till Sverige när den första svenska butiken öppnar våren 2019. Bike Fixx finns i samma koncern som Merida Sverige/Norge och fokus blir att erbjuda ett en modern kombo av cykelförsäljning och service.

Erik Vikengren är verksamhetschef för Bike Fixx etablering i Sverige och står mitt i byggdammet i Bike Fixx kommande butik på Övre Husargatan i Göteborg när Sportfack når honom. Just läget betydde en hel del menar Erik.

Norskt cykelkoncept etablerar sig i Sverige
Bike Fixx Sverige ingår i samma koncern som Merida Sverige.

– När tillfället dök upp blev det väldigt bra. Just här på Övre Husargatan ligger redan Trek store, MTB/Skistore, Ecoride och Uddéns Sport. Dessutom är det väldigt nära Slottsskogen och Änggårdsbergen (några av Göteborgs finaste MTB-områden reds anmärkning). Vi tänker att bra butiker drar folk till samma kategori butiker säger Erik som bytt från Merida Sverige till Bike Fixx, i sig inte något stort kliv då det tillhör samma koncern och vd i Stian Steen-Olsen.

Bike Fixx Sverige är ett dotterbolag till Bike Fixx Norge som redan har en etablerad butik i Lysaker utanför Oslo. Dock poängterar Erik att den svenska butiken får ett annorlunda upplägg än den norska.

– I Norge gick Bike Fixx från verkstad till företagsförsäljning av cyklar och sedan till att erbjuda cykelservice ute hos företag. Tanken i Göteborg är tvärtom; vi har från början fokus på försäljning av cyklar och tillbehör mot slutkonsument och företag samt bästa möjliga service i butiken. Vi kommer att vara en officiell merida store och erbjuda alla cyklar som finns från Merida, även online med uthämtning i vår butik som som en officiell meridastore webbpartner av det vi inte har, säger Erik som inte bara kommer ha MEridas sortiment i lager.

Norskt cykelkoncept etablerar sig i Sverige
I Bike Fixx Oslo-butik handlar mycket av verksamheten om att åka ut till företagskunder och serva cyklar. Foto: Bike Fixx.

– De cykelmodeller Merida inte har, som till exempel lådcyklar eller longtails, där kommer vi sälja cyklar från andra varumärken. Vi kommer även att etablera ett Shimano Service-center och sälja tillbehör som Kaskhjälmar, Hiploklås och självklart Shimanos komponenter, säger Erik som har bråda dagar, för nu behöver Bike Fixx anställa fem-sex personer.

– Tanken är att bli åtta personer och nu letar vi efter de bästa anställa vi kan hitta. Vår tanke är även att höja statusen på att arbeta i en cykelbutik, säger Erik och förklarar framtidsvisionen om Bike Fixx. Att butikens medarbetare både ska vara grymt duktiga på sina yrken men även kunna erbjuda kunderna mer än cykel, service och tillbehör.

– Den traditionella cykelhandeln har sett likadan ut i 20 år. Nu vill konsumenten ha det på ett annat sätt och då har branschen svårt att hinna med. Konsumenten kanske vill leasa sin cykel istället för att äga en eller efterfrågar kanske något helt annat, säger Erik och ger några exempel på vad Bike Fixx skulle kunna erbjuda i framtiden.

– Med vår butiksutformning,vår utrustning och kontakter skulle företag kunna ha en föreläsning om träning. Eller ett företag som säljer cykelresor skulle kunna genomföra sitt event hos oss. Vi ska inte var en traditionell butik med pinpack-väggar som rullar fram en 3-växlad cykel till kunden och frågar; vill du köpa den, säger Erik och fortsätter.

– Om du ska cykla Cykelvasan för första gången och inte vet något alls om mountainbike men är nyfiken. Då kanske du förutom en cykel även vill ha ett träningsupplägg, en resa till Alperna med en tränare och även transport till Cykelvasan. Då kommer du istället för att köpa en cykel för tio tusen kronor istället köpa en Cykelvasaupplevelse för tjugofem tusen.

Bike Fixx digitala fokus är central från start och handlar inte enbart om onlineförsäljning, poängterar Erik.

– Vi bygger redan från början mycket digitalt. Slutkonsumenten ska till exempel kunna få ett SMS med påminnelsen ”Nu är det dags att byta till vinterdäck”, säger Erik som menar att Göteborgsbutiken bara är en start för Bike Fixx.

– I första hand är tanken är att se och lära kring den här butiken men visst är tanken att kunna rulla ut med fler butiker. Men i vilken form, franchise eller egna butiker, det har vi inte tagit beslut på än.

Norskt cykelkoncept etablerar sig i Sverige
Bike Fixx i Oslo försöker möta kunderna även utanför den fysiska butiken.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Shimano Nordic AB

    Shimano Nordic AB är ett grossistföretag för delar och tillbehör för cykel och fiske, med flera starka agenturer. Leverans till Sverige, Island, Finland, Norge och Danmark året runt från centrallager i Holland.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="10595" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]