Ny ägare för finska Herrmans

Finska tillbehörstillverkaren Herrmans har en ny ägare. Efter en tioårsperiod av god tillväxt har bolaget, som förser Shimano och flera stora cykeltillverkare med handtag, lysen, kedjeskydd och andra tillbehör, dragit blickarna till sig.

Precis nyligen blev det klart att bolaget köpts av det finska investeringsbolaget Sponsor Capital. Herrmans, mest kända för handtag, belysningar, kedjeskydd och andra tillbehör till cykelindustrin, har kontaktats av flera bolag genom åren som visat intresse för att köpa bolaget.

Herrmans ledning, med vd Tom Norström i spetsen, har dock inte haft bråttom att sälja bolaget. Istället har man menar Norström, väntat på en intressent som är rätt för Herrmans på lång sikt.  

– Herrmans är en av de ledande internationella tillverkarna inom sitt område och har utrymme att växa ytterligare i framtiden. Vi är glada över att ha Sponsor Capital som ny majoritetsägare, ett bolag som kommer att genomföra de planer för bolagets utveckling som vi själva utarbetat, sa Tom Norström i en kommentar när köpet nyligen var helt klart.

Herrmans har haft en god ekonomisk utveckling de senaste 10 åren med tanke på den allt hårdare konkurrensen och levererar idag tillbehör till en stor mängd välkända cykelvarumären över hela världen. Bolaget tillverkar dessutom specialdesignade komponenter till bland annat Shimano. Senast 2018 omsatte Herrmans 570 miljoner kronor på 270 anställda. När bolaget fyllde 50 år jämnt 2009 var omsättningen 365 miljoner på 150 medarbetare.  

Herrmans grundades 1959 av Bernhard Herrmans med tillverkning av plastmattor och fälgband och har sin tillverkning. Design och  tillverkning sker än idag i Jakobstad vid Bottenviken.

I samband med att Sponsor Capital tar över Herrmans lanserar man Dan Liljeqvist som ny Business Unit Director.

Ny ägare för finska Herrmans
Herrmans vd Tom Norström i en av företagets monteringshallar.