Tretorn och finska Makia gör gemensam klädserie

Svenska regn- och sneakervarumärket Tretorn, lanserar tillsammans med finska klädföretaget Makia en seglingskollektion med inspiration från Åland, kallad "Peace Islands".

Serien består av regnkläder, stövlar, stickade tröjor och assecoarer och kommer första gången att visas upp nu i januari på Pitti Uomo-mässan i Florens. Temat är marint liv och den tidlösa seglingskulturen. Fredstanken är hämtad från kopplingen mellan Sverige och Finland, där Åland (som tillhör Finland, men är svensktalande) är en viktig knutpunkt som för samman de båda länderna. Åland har även en lång sjöfartshistoria och är idag en mötesplats för många seglingsentusiaster.
– Vi ville lägga fokus för detta samarbete och betona kamratskap, solidaritet och respekt för naturen. Vi tog bland annat inspiration från Tretorns Wings-serie och Ålands skärgård, berättar Totti Nyberg, informationschef på Makia.
Förutom fred, fokuserar kollektionen även på hållbarhet. Östersjön utsätts för stora föroreningar och är i extremt dåligt skick. I kampen för att förbättra Östersjöns miljöstatus donerar Tretorn och Makia en del av försäljningen till John Nurminens stiftelse, som arbetar för ett rent Östersjön. Regnrockarna är gjorda av återvunnen polyester som en del av Tretorns Eco Essentials-initiativ.
– Med Tretorn X Makia Co-Lab strävar vi efter att engagera den moderna konsumenten genom att leverera högkvalitativa och ansvarsfullt producerade produkter, säger Fredrik Ekström, kreativ chef på Tretorn.
Kollektionen kommer att finnas tillgänglig för butiksförsäljning först i augusti i år. 

Tretorn och finska Makia gör gemensam klädserie
Fredstanken syns tydligt på ryggen.