Handeln pustar ut efter Amazon-besked

Onlinegiganten Amazon hade presskonferens i Stockholm igår och det stod snart klart att det inte handlade om att lansera en svensk e-handelsplattform. Istället lanserar företaget en molntjänst.

Många trodde att Amazon skulle etablera en handelssajt i Sverige lagom till Black Friday. Så blev inte fallet. Men när företaget nu höll en välbesökt presskonferens på onsdagen var det många som trodde att nu är det dags. Men inte heller nu var det skarpt läge. Istället presenterade Amazons representanter för AWS, Amazon Web Services, att de sjösätter en datajänst på svensk mark för att svenska kunder ska kunna lagra sina uppgifter där utan att de ska behöva föras över till andra länder, en molntjänst helt enkelt.
Sportfack har tidigare skrivit om att Amazon har investerat i markområden och lagerhallar i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Men än så länge handlar det alltså inte om någon svensk e-handelsetablering, vilket ger de svenska onlineaktörerna ytterligare tid att vässa sina strategier och koncept. I de länder där Amazon tidigare har etablerat sig på allvar kan det närmast beskriva som en kommerisell tsunami som svept undan ett stort antal företag, både traditionella butiker och e-handelsföretag.
Källor: Dagens industri, Breakit och Sportfack