Fortsatt minus för klädhandeln

Klädförsäljningen minskade generellt under november månad, visar Stilindex från Svensk handel. Nu hoppas handeln på julen.  

Stilindex från Svensk Handel visar att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 3,4 procent i november jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen minskade under månaden med 12,9 procent. Utfallet hittills i år landar på -2,7 procent för kläder och på -3,7 procent för skor.
Däremot så finns stora förhopningar på julhandeln, som trots allt för många är årets viktigaste försäljningsperiod (även om Black Weekend tar allt större del av kakan). Högst positiva tongångar finns, enligt Svensk Handels månadsbarometer, hos sällanköpshandeln. Enligt Svensk Handels julprognos väntas vi i Sverige köpa julklappar för 23 miljarder kronor i år. Det innebär att svensken i genomsnitt lägger 3 300 kronor på julklappsinköp. Störst uppsving får butiker som säljer leksaker, smycken och böcker.