Kånken vann Guldknappen

Den har kallats kommunistpuckel, men nu har den definitivt nått finrummet. Kånken vann nyligen utmärkelsen Guldknappen Accessoar 2018, som delas ut av Damernas Värld.

Vinsten sker 40 år efter att Kånken introducerades 1978, av Fjällrävengrundaren Åke Nordin.
– Vi är oerhört stolta över att vinna Guldknappen Accessoar. Åke Nordin som skapade firman och tog fram Kånken, hade en stark tro på tidlösa funktionella produkter som inte påverkas så mycket av svängningar i modet. Det gör vi fortfarande, och ingen produkt förmedlar den tanken bättre än 40-årsjubilerande Kånken, säger Henrik Andersson,Head of R&D Fjällräven.
Tanken var att ryggsäcksmodellen skulle vara bra för skolbarn, som annars bar axelväskor. Det skulle få plats med två A4 pärmar, finnas ett sittunderlag som även fungerade som ryggplatta och den skulle vara tillverkad i ett extremt slitstarkt material. Produkten väckte dock tidigt starka känslor. Kånken stämplades av vissa grupper som något av en vänsterpolitisk symbol och kallades i vissa kretsar för ”kommunistpuckel”. Idag bärs den av alla grupper, ofta i storstadsmiljöer.