Stians Sport firar 30 år i Norden med nytt cykelmärke

I 30 år har världens äldsta Merida-distributör Stians Sport sålt Merida i Norden. Bolaget har ingen åldersnoja. Tvärtom. Nu lanserar Stians via dotterbolaget Merida Sverige AB istället ett nytt cykelmärke.

Leverantör Sportfack når en glad norsk i telefon.

– Efter en seg vår verkar det gå mot ett solitt cykelår i Sverige, säger Stian Steen-Olsen, vd på Stians Sport.

Det har hänt en hel del sedan slutet av 1980-talet då Stians pappa på en resa till Asien letade efter ett cykelmärke som han tyckte sakandes på den norska cykelmarknaden.

– Pappa ville sälja en lättare cykel än vad som fanns då i Norge. Han kom till en fabrik som gjorde cyklar till Scott och Trek och även hade ett eget, inhemskt märke. ”Det där namnet låter bra på norsk. Kan inte jag bli er distributör i Norge”, frågade han.

Stians Sport firar 30 år i Norden med nytt cykelmärke
Stian Steen-Olsen, vd Stian Sport.

Första säsongen 1988 såldes 2 500 Merida-cyklar i Norge, året efter dubblades siffran. Nu, 30 år senare och med nio år med svenskt dotterbolag, har Merida utvecklats till att finnas på 80 markander världen över.

– Ja det har gått bra, bara i Norden har vi sedan 1988 sålt 1 miljon Merida-cyklar, berättar Stian Steen-Olsen, som är nöjd med hur utvecklingen i Sverige skett sedan dotterbolaget Merida Sverige bildades 2009.

– Vi är inne på vårt nionde år i Sverige och är nu lika många anställda. När vi fick möjligheten att bygga varumärke och startade Merida Sverige i Sverige 2009 så sa vi att vi ska göra Merida känt i Sverige. Därför blev det viktigt att få jobba med Vasaloppet. Vi hade sett fördelen med att vårt samarbete med Birkebeinerittet och 2011 fick vi möjlighet att börja jobba med Vasaloppet.

Som varumärkessponsor och möjligheten att ta fram specialdesignade Vasalopps-modeller har Merida till slut blivit  ett välkänt cykelvarumärke i Sverige, menar Stian.

– Ja Vasaloppets officiella modeller är populära och säljer bra. I år har vi flera modeller som redan är slutsålda.

Och är Merida-modeller slutsålda framöver kan kunderna i framtiden köpa Stian Sports egna cykelmärke, avslöjar plötsligt Stian Steen-Olsen.

– Ja, på Norspo nu i juni presentera vi vårt eget cykelvarumärke Naits. Märket är tänkt att komplettera Merida och vara en volymcykel utvecklad för skandinaviska förhållanden .Designen är vår egen och de är tillverkade i Taiwan precis som Merida. Segmenten blir barn, hybrid, MTB, standard och även egna elcyklar.

Försäljningspremiären för Naits-cyklarna blir våren 2019.

Stians Sport firar 30 år i Norden med nytt cykelmärke
Naits kommer leverera E-cyklar utrustade med Shimano Steps.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Shimano Nordic AB

    Shimano Nordic AB är ett grossistföretag för delar och tillbehör för cykel och fiske, med flera starka agenturer. Leverans till Sverige, Island, Finland, Norge och Danmark året runt från centrallager i Holland.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="11168" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]