We Are Spin Dye till flera tunga varumärken

Det hållbara sättet att färga tyger – We Are Spin Dye – kan visa upp en lista med flera tunga varumärken som valt att jobba med dem. Och så har de nya tyger att erbjuda också.


We Are Spin Dye till flera tunga varumärken
Quiksilver är ett av de nya varumärken som tar fram plagg i We Are Spin Dyes material.

Ett år efter lanseringen kan We Are Spin Dye visa upp en lista med åtta varumärken som valt att jobba med WRSD:s tyger. Och det är inte vilka varumärken som helst, utan tunga aktörer inom outdoor, skidor och mer mode.

De åtta varumärkena är Bergans, Quiksilver, Roxy, Peak Performance, Fjällräven, Pyua, Makia och Odd Molly.

Fjällräven var ju först ut redan förra året med en speciell Kånken i Spin Dye och nu utökar de med fler produkter. Bergans kommer med en hel kollektion, Stranda, som är tillverkad i samma tråd rakt igenom i fyra färger. De hävdar att den är världens mest hållbara skidkollektion, och det kan mycket väl stämma.

Makia kommer med streetskor och de övriga med flera plagg som är färgade på fibernivå istället för på tygnivå. Tekniken sparar stora mängder vatten, kemikalier och energi jämfört med att färga tyger i stora vattenbad.

We Are Spin Dye kan dessutom presentera flera nya material lagom till Ispo. Den stora nyheten är ett stretchtyg där även elastomeren är en form av polyester och därmed återvinningsbar. Det är annars ett problem med polyestertyger som har elastan inblandat för att få stretch – de kan inte återvinnas eftersom elastan inte på ett enkelt sätt kan särskiljas från polyester i återvinningsprocessen.

Nästa nyhet är ett nedbrytningsbart tyg av polylaktid. Det är en fiber som framställs från majsstärkelse eller rörsocker och som alltså är nedbrytningsbar utan farliga kemikalier. Den tredje nyheten är en helt ny metod för att applicera mönster på ett tyg utan att använda tryck. Istället för att trycka med färg, borstas tyget genom en mall och de borstade ytorna får en annan ton och lyster. På så sätt begränsas inte erbjudandet till enbart enfärgade tyger och plagg, och We Are Spin Dye kan fortsätta med sin hashtag som lyder #puttingwateroutofbusiness.

We Are Spin Dye till flera tunga varumärken
Bergans nya kollektion Stranda är helt och hållet tillverkad i We Are Spin Dyes material. Den kan mycket väl vara världens mest hållbara skidkollektion.

Sportregistret - Relaterat företag