Sportbranschens 100 mäktigaste: Platserna 26–50

Vi närmar oss toppen av listan på Sportbranschens 100 mäktigaste. Sportfacks prenumeranter vet redan vem som toppar listan, ni andra får fortsätta vara nyfikna under helgen. Här kommer platserna 26–50.

Bakgrund till listan
När juryn satte sig ner och först sållade de 237 namnen på grundlistan ned till 100 namn, och sedan rangordnade alla, så var inte målet att plocka fram enbart de högsta hästarna. Den här listan är mer än bara en lista över vilka som har nått längst i karriären. Vi ville få med alla de som genom hårt arbete, bra idéer, känsla för trender eller passion för det de håller på med är med och påverkar sporbranschen framåt. De som sår frön.

Du kommer säkert att tycka att vi har missat någon, det tycker vi också. Du kommer också undra hur han kunde komma före henne, och vad hen gör på listan över huvud taget? 

Då har vi lyckats. 

Den här listan är tänkt att sätta igång diskussioner i alla hörn av sportbranschen. Vad är makt? Vad gör de som har skaffat sig makt för att påverka sportbranschen? Vem tycker du skulle toppa listan? Dra igång diskussionen direkt, om 2–3 år kommer nästa lista. Den kommer garanterat vara helt annorlunda. För allt förändras i grunden just nu. Och det går snabbt.

Kommentera gärna vilka du vill se i toppen av listan.

Platserna 26–50:

 

26 (Ny) Cecilia Ericsson de Contreras
Marknadschef Sats
Sats är en av Sveriges största träningskedjor, och de når hundratusentals medlemmar varje vecka. När de lanserar en ny träningsform får det genomslag i hela landet. Sats håller svenska folket i form och i rörelse och det är bra för sporthandeln.

27 (30) Magnus Wörnert
Pjäxguru Alpingaraget
Alpingaraget är den butik som säljer flest alpina pjäxor i hela världen. I hela världen! Magnus gör pjäxor åt både landslagsåkare och sportlovsfirare för att deras skidupplevelser ska bli bästa tänkbara. Få har samma koll, och då är det självklart att många synar vilka pjäxor Magnus helst jobbar med.

28 (50) Anders Björkman
Vd Länna Sport
Länna Sport är inte bara en av Sveriges absolut bästa sportbutiker, de är också en fjäder i hatten för varenda leverantör. När ett nytt varumärke kan berätta att Länna Sport ska sälja deras produkter, är det som ett kvitto på att de är intressanta. 

29 (28) Mats Årjes
Vd Skistar
Med de största svenska skidorterna och en satsning på e-handel råder det ingen tvekan om att Mats sitter på en maktposition inom vintersport. Snart kommer skid-VM till Åre igen och då blir Skistar ännu starkare.

30 (20) Familjen Magnusson
Ägare Hestrahandsken
Hestrahandsken är ett familjeföretag i ordets alla positiva betydelser. Det är kärlek och respekt för både arvet och produkten. Nu är en ny generation handskmakare inne i verksamheten, och Hestras handskar har varsamt fått en modernare touch.

31 (26) Tony Pölder
Grundare Pölder Sport
Pölder Sport är en institution för svenska längdåkare, och deras katalog är en bibel. Ja, bara det att göra en 86-sidig katalog om enbart längdåkningsprylar är en bedrift i sig. Tony Pölder är Sveriges längdkung.

32 (Ny) Johan Ekeroth
Vd Didriksons
Det är inte lätt att ta över ett företag som har en radda med bara bra år bakom sig. Johan har inte bara lyckats behålla tempot, han har också berättat om Didriksons historia och gjort dess arv till en av de viktigaste tillgångarna.

33 (92) Tomas Solin
Vd Salming Sports
Få svenska varumärken har utvecklats så mycket som Salming de senaste åren. Från att enbart ha förknippats med kalsonger är Salming nu ett respekterat varumärke för löpare och de som spelar innebandy, handboll, squash och innebandy. Imponerande jobb av Tomas Solin och hans team.

34 (38) Claes Forsberg
Vd Sportforum
Claes Forsberg är inte bara en av de vänligaste personerna i sportbranschen, han har också en genuin önskan att branschen ska utvecklas och bli starkare. Han är lite som Boney M på en återträff eller tre decimeter nysnö på sportlovet – han får fart på folk.

35 (Ny) Sarah Sjöström
Simdrottning
Så fort Sarah tar ett bad sätter hon världsrekord. Hon är dessutom oerhört populär i folkhemmet, och har på ett sätt gett hårt arbete ett ansikte. Sarah är både omtyckt och respekterad, och därför ett drömsamarbete för vilket varumärke som helst.

36 (33) Lars Haglund
Vd Sportson
Sportson är precis så initierad, nördig och kunnig som en fackhandel ska vara. Sportson, med Lars i spetsen, behåller sin position som första valet för den seriöse cyklisten trotsa att många vill sälja cykel nu när cykel är hett. 

37 (Ny) Alexander Blomqvist
Vd Hockeymonkey
Det finns inte en hockeyspelare i Sverige som inte känner till Hockeymonkey. Det är en upplevelse att gå in i en av deras butiker – de finns i Södertälje och Malmö – lite som att kliva in i ett tempel. Skulle de öppna fler butiker i Sverige skulle det direkt påverka försäljningen i de aktuella städerna.

38 (40) Göran Nilsson
Vd Sportmarket
Sportmarket har en diger skara varumärken i sin portfölj. Fischer är kronjuvelen vilket gör Sportmarket till störst på längd, men med Kombis handskar, Shreds hjälmar och Slytechs skydd är Sportmarket också tunga inom alpint. Inte minst inom racing.

39 (Ny) John Magnusson
Eldsjäl Bryggeriet
John är den drivande kraften inom skateboard i Sverige. Han bygger betongparker, ordnar tävlingar, tar hand om nybörjare och han fixade VM i skateboard till Malmö förra året. John har ett finger med i det mesta som har med skate att göra. Dessutom kör han fortfarande skiten ur de flesta när han har tid att åka själv.

40 (Ny) Christiane Dolva
Hållbarhetsansvarig Fjällräven
Fjällräven har extremt höga ambitioner med sitt miljöarbetet och för två år sedan utsågs de till Årets Miljöföretag i Sportfack Gear Of The Year. Det var mycket Christianes förtjänst, och hon jobbar oförtröttligt vidare efter mantrat ”Det går alltid att göra lite till”.

41 (98) Andreas Runemark
Ansvarig Under Armour Sverige
Du kan inte gå till ett gym i Sverige utan att se någon i Under Armour-kläder. Nu satsar de stenhårt på löpning och de stora sport­skomärken darrar. Med små medel har Andreas fått fart på Under Armour, och nu när de fått mer muskler ska de jobba ännu hårdare.

42 (36) Martin Willners
Chefredaktör Sportfack
Sportfack har varit Sveriges ledande tidning för sportbranschen allt sedan Bo och Marion Areng startade pressarna i början av 1990-talet. Som chefredaktör är Martin Willners med och påverkar riktningen för hela branschen, och hans ledare skapar ständigt debatt i branschen. 

43 (34) Rikard Blomstrand
Vd Acushnet
Titleists och Footjoys försäljning i Sverige är tillräckligt för att Rikard ska ha den här positionen. Men viktigare än så är hans arbete för att göra landets golfbutiker mer lönsamma. Genom utbildningar och en speciell app utbildar Acushnet landets pros till bättre affärsmän.

44 (95) Jan-Inge Forsberg
Vd Renew
Innebandy är en av Sveriges största sporter, och som chef för den överlägset största leverantören inom innebandy sitter Jan-Inge självklart på makt. Extra plus för deras digitala filmer med mycket humor.

45 (Ny) Markus Pupp och Andreas Håkansta
Ansvariga för K2
Markus och Andreas vårdar sitt varumärke som om det vore ett barn. De är strukturerade, passionerade och slutar aldrig jobba. Sådant ger resultat. Som att K2 är det största dammärket i Sverige och att pjäxlanseringen har gått bättre än någon kunde ana.

46 (Ny) Mandarva Stenborg
Kommunikationschef Peak Performance
Det mesta känns rätt med Peak Performance just nu. Från kollektion till segment och bilden de sprider av varumärket. Hur mycket av detta som är Mandarvas förtjänst vet vi inte, men vi gillar verkligen det Peak Performance står för. Och det är precis det hon jobbar med.

47 (90) Ted Kottulinsky
Vd Cykloteket
Av alla cykelbutiker i Sverige är Cykloteket den det snackas mest om. Det började med deras stora katalog, och har fortsatt med alla deras servicekoncept och deras kompetenta personal. Ted är den drivande.

48 (6) Zlatan Ibrahimovic
Fotbollsgud
Det är inte lätt att behålla sin plats när du är skadad. Det gäller lika mycket i Manchester United som på den här listan. Men Zlatan är fortfarande den mest omskrivne svenske atleten och med ett eget varumärke i sporthandeln måste han i alla fall vara bland de 50 mäktigaste.

49 (Ny) Ola Serneke
Vd Serneke Group
Ola Serneke tillhör inte sportbranschen, men som en stor sponsor, och framförallt som byggare av skid- och aktivitetshallen Skidome i Göteborg, påverkar han vilka sporter som växer. Hur mycket skulle skidförsäljningen öka i Stockholm om han bygger en skidtunnel där också?

50 (77) Amir Golkar
Vd Decathlon Sverige
Decathlons intåg i Sverige har varit väldigt försiktigt. De har bara två butiker, och snart en till i Uppsala. Ändå tror vi att det kommer att komma mer, mycket mer. Och då kommer Decathlon att bli en aktör som verkligen utmanar. Då kommer Amir att klättra på den här listan.

Här hittar du personerna på plats 51–76.

Här hittar du personerna på plats 76–100.