Team Sportia och Sportringen bildar gemensam division

Finska SGN, som redan äger Team Sportia och 50 procent av Sportringen, köper resterande del av Sportringen. De bildar SGN Sport och blir därmed den näst största aktören i svensk sporthandel.


Team Sportia och Sportringen bildar gemensam division
Claes Meldgaard

SGN Group har köpt resterande 50 procent av Sportringen av Sandro Arcari, Krister Jonsson och Hans Hedefur. Det gör att de nu äger både Sportringen och Team Sportia och i ett slag ritar om sporthandelskartan i Sverige.

Tillsammans får de två kedjorna en omsättning på 4,3 miljarder (2016), och blir därmed den näst största sportgrupperingen i Sverige efter Stadium. De två kedjorna kommer att drivas vidare som två separata kedjor, men de kommer att samarbeta på flera sätt.

Team Sportia och Sportringen har som ambition att samlas i ett gemensamt huvudkontor under 2018, de kommer att hålla gemensamma mässor och de kommer att ha gemensamma lösningar för back office och leverantörsutveckling. Allt detta kommer att ske under namnet SGN Sport där Team Sportias nuvarande vd Claes Meldgaard blir vd och divisionschef. Sportringens vd Lars Palmgren blir vd för både Sportringen och Team Sportia från och med våren 2018.

– Det här är en offensiv satsning där vi ser att de två kedjorna blir starkare genom flera synergier, säger Claes Meldgaard. Vi kommer dessutom att lansera ett nytt butikskoncept för våra cykelbutiker under 2018. Vi är redan idag störst på cykel med Team Sportia ihop med våra inköpssamarbeten med Bike Partners och Tvåhjulsmästarna. Med ett renodlat cykelkoncept blir vi tydligare mot konsumenterna, och vi kan utveckla vår digitala satsning inom cykel.

Claes kommer som divisionschef jobba mycket med strategiska frågor, och en av dem är att utveckla e-hadeln. Team Sportias e-handel växer stadigt, men de vill integrera den mer med butikerna så att kunderna får en sömlös känsla av Team Sportia som omnikanal.

Butikerna i Team Sportia är 100 procent franchisedrivna och Sportringen är en frivillig fackkedja. Så ska det fortsatt vara.

– Vi tror på entreprenörer med lokal kännedom och fokus på kunden. Vi formar nu starka alternativ till centralt styrda sportkedjor, och våra unika koncept är spännande för konsumenten. Jag är glad att Claes tar sig an denna nya och spännande uppgift med energi. Han har redan gjort stora insatser för Team Sportia. Jag är också glad att välkomna Lars Palmgren och Sportringens styrelseledamöter till Team Sportia. Synergierna mellan Team Sportia och det välskötta Sportringen gör att jag ser ljust på framtiden för SGN Sport, kommenterar SGN Groups koncernchef Sam Nieminen.

Trion från Sportringen – Sandro Arcari, Krister Jonsson och Hans Hedefur – kommer att vara kvar i styrelsen och ledningen för Sportringen för att utveckla kedjan vidare. De tar också plats i Team Sportias styrelse.

Det händer mycket med Team Sportia och Sportringen just nu, och bildandet av en division är inte det enda. Till våren ska Team Sportia lansera ett nytt marknadskoncept. Ett koncept som kommer att göra kedjan och dess fokus tydligare gentomet konsumenterna. Vi lär få återkomma med mer om SGN Sport snart.