Haglöfs nya butik ska ge lugn och inspiration

Haglöfs har öppnat en ny konceptbutik mitt i Stockholm. Det är en skandinaviskt inspirerad butik med färger från naturen och fågelkvitter i provhytterna.


Haglöfs nya butik ska ge lugn och inspiration
Tina Rolén och Fredrik Ohlsson.

Haglöfs har flyttat sin butik i Stockholm ett par hundra meter, från Norrlandsgatan till Kungsgatan. Där har de blivit granne med Stadium Pulse och Sea Life. Några meter ner mot Stureplan ligger Naturkompaniet och åt andra hållet, upp mot Hötorget, ligger The North Face, Norrøna och Alewalds. Kunsgatan har alltså blivit ett riktigt outdoorkluster.

– Jag tror att det är bra för konsumenterna att vi ligger nära varandra, säger Tina Rolén som är marknadsdirektör på Haglöfs. Det blir enklare för dem att besöka flera butiker och få en överblick. Det är också bra för butikerna eftersom vi hjälps åt att dra kunder till Kungsgatan. Dessutom ställer starka grannar krav på oss att vara bäst.

– Det är väldigt många människor som går på Kungsgatan, och det passar oss bra eftersom vi har bestämt oss för att visa upp oss mer mot våra kunder, säger Fredrik Ohlsson, försäljningsdirektör på Haglöfs. Vi är väldigt starka i Sverige, och det ska synas i vår konceptbutik.

Haglöfs nya butik ska ge lugn och inspiration
Haglöfs nya butikskoncept har en skandinavisk stil med granitgrått och ljus björk som dominerande färger.

Butiken öppnade i början av november, och då var det också premiär för ett nytt butikskoncept. Haglöfs hade jobbat med det nya konceptet i 1,5 år och ni som var nere på Ispo senast kunde se delar av det i deras nya mässmonter.

– Konceptet heter Renlav, och tanken med det är att det ska förkroppsliga vårt DNA, säger Tina. Bord, hyllor och golv är i ljus björk, och väggarna och ställningar är målade i en granitgrå färg som gör att produkterna lyfts fram. Vi använder dessutom gröna växter och inredningsprylar i näver och trä för att skapa rätt atmosfär i butiken.

Tanken med butiken är att kunden ska gå från en brusande storstad, in i ett lugn. Färgerna är subtila och det är ingen spellista från Spotify i högtalarna. Det enda ljudet som kommer från högtalare är ljudet av vind och fågelkvitter i provhytterna. Butiken ska vara ett andningshål i storstaden.

Andra smarta detaljer är LED-skärmar som förvandlas till speglar när kunden kommer nära. Då kan kunden prova en jacka utan att gå till ett provrum, och väggytan utnyttjas som bildskärm när ingen använder den som spegel. Vid ryggsäcksväggen finns det avlastningsbord där säljaren kan lägga upp ryggsäcken för att visa på detaljer. Förutom Haglöfs produkter säljs även Calazos guideböcker, Smartwool strumpor, Hydro Flask flaskor och Clif Bar energikakor.

I butiken finns det ett tjugotal skyltdockor, och uppläggningsborden är föredömligt återhållsamt utnyttjade vad det gäller antalet varor per bord. Det gör att varorna syns mer och det går lätt att visa vilka produkter som hänger ihop.

Haglöfs nya butik ska ge lugn och inspiration
Second chance är en avdelning med plagg som haft små fel, men som lagats och nu får en andra chans att nå en konsument.

En riktigt spännande avdelning är det som Haglöfs kallar för Second Chance. Det är ett ställ med plagg som haft funktions- eller skönhetsfel och som lagats av Haglöfs i Avesta. Nu får de en andra chans, och säljs till en ny kund för ungefär halva priset. I samma avdelning finns också en liten verkstad för att kunna laga och impregnera produkter direkt i butiken.

Längst in i ena hörnet av butiken finns ett utrymme för att sitta ner och bläddra i guide- och kartböcker, eller att lyssna på en föreläsning. Tanken är att butiken ska inspirera till fler uteaktiviteter, men det finns också planer på att göra mer än så.

– Under 2018 kommer vi på olika sätt att inspirera människor att komma ut i naturen. Det kan handla både om mindre äventyr och större, och här blir vår butik en viktig hub för detta, berättar Tina. Vi ska inte bara inspirera, vi ska aktivera också.

Den nya butiken är på 400 kvadratmeter, nästan dubbelt så stor som den förra. Det gör att Haglöfs kan visa upp snudd på hela sitt sortiment i butiken.

– Jag skulle gissa att vi har ungefär 80 procent av vår kollektion här, säger Fredrik. Och det är själva syftet med butiken, att kunna visa upp hela vårt koncept med kläder, skor och hårdvara, och kunna visa det i en miljö som lyfter produkterna. Vår personal är experter på just våra produkter, och kan därför hjälpa kunderna hamna rätt. En del handlar här, andra tar med sig kunskapen och handlar i sin lokala affär. Så butiken är en viktig del i vårt arbete att stötta våra återförsäljare. De kan också komma hit och se hur vi visar upp våra produkter.

Haglöfs har idag egna butiker i Stockholm, Åre och Oslo. Dessutom har de ytor i Asics konceptbutiker i London och Chamonix, plus en hel del shop in shops och franchisebutiker i Asien. Planer finns på att öppna fler egna konceptbutiker i Norden och i Centraleuropa för att kunna bygga varumärket ännu starkare.

Haglöfs nya butik ska ge lugn och inspiration
Gröna växter skapar lugn och rätt miljö för Haglöfs produkter.
Haglöfs nya butik ska ge lugn och inspiration
Bilder och korta texter placerar produkterna i ett sammanhang.
Haglöfs nya butik ska ge lugn och inspiration
Alla Haglöfs produkter – kläder, hårdvara och skor – ryms i butiken.
Haglöfs nya butik ska ge lugn och inspiration
Smart uppläggningsbord för ryggsäckarna.
Haglöfs nya butik ska ge lugn och inspiration
Skoväggen.
Haglöfs nya butik ska ge lugn och inspiration
Hela butiken är tydligt skyltad för att kunden lätt ska hitta till rätt avdelning.
Haglöfs nya butik ska ge lugn och inspiration
LED-skärmarna förvandlas till speglar när kunden går nära.