Dyneemaförstärkt skinn

Allting utvecklas och nu är det dags för skinn och läder att bli bättre än någonsin. Det är Ecco som ihop med fibertillverkaren Dyneema utvecklat ett extremt starkt läder.

Ecco är inte bara en av världen största skoproducenter, de är också en jätte inom skinn och garveri. I den verksamheten har de börjat forska allt mer och för ett år sedan berättade vi om att de tagit fram transparent läder. Nu är de här med nästa innovation – Dyneemaförstärkt skinn.

Dyneema är en av världens starkaste fibrer, och materialet används bland annat till linorna i fallskärmar och i klätterrep. Det ska vara 15 gånger starkare än stål, men ändå så lätt att det flyter.

Ecco har länge experimenterat med väldigt tunna skinn för att få till en mjukhet som ofta inte förknippas med skinn. Problemet har varit att materialet blir svagt och dessutom töjer sig allt för lätt. Det har funnits olika sätt att vid garvningen förstärka skinn så att de blir starkare, men ingen hade testat att använda Dyneema.

Nu, efter flera år av forskning, är Ecco redo att lansera Dyneema Bonded Leather. Det är ett extremt, och då menar vi extremt, mjukt skinn som tack vare Dyneemaförstärkningen tål hög belastning och som också håller formen. Dyneemafibrerna appliceras på lädret tidigt i garvningsprocessen, så att det sammansatta materialet ska bli som ett och väldigt mjukt. Utsidan ser ut som vanligt läder och på insidan syns den tunna väven av Dyneema.

– Vi ville ta fram ett extremt slitstarkt skinn som också var väldigt lätt och mjukt, säger Panos Mytaros, vd för Ecco Leather. Det här är flera nivåer bättre än vi vågade hoppas på. Det är ett material som öppnar upp mängder av möjligheter.

Ecco har själva tagit fram prototyper på väskor, kläder och självklart skor med Dyneema Bonded Leather, för att vissa upp för framtida partners. Räkna med att se läder som ett framtida funktionsmaterial.

 

Dyneemaförstärkt skinn
Läder förstärkt med Dyneematrådar blir både extremt mjukt och extremt starkt.
[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="11809" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]