Mizuno lägger in andra växeln

För drygt två år sedan startade Mizuno ett nordiskt dotterbolag. De har skyndat långsamt, men nu är det dags att lägga in nästa växel.

Efter att Scantrade hade sålt Mizuno i Norge i 17 år ville Mizuno ta ett samlat grepp över Norden och driva verksamheten i egen regi. Så i april 2015 drog de igång verksamheten med Börge Wetteland som ansvarig.

I Norge var Mizuno redan ett stort varumärke, men i Sverige var de mer kända för sina golfklubbor än för sina skor. I Sverige fanns de hos XXL, Löplabbet och Gå & Löpkliniken, samt även på webben hos Sportamore, men de ville komma ut bredare och fördjupa samarbetet med befintliga kunder. Det var därför Mizuno tog hand om försäljningen själva.

– Mizuno är ett globalt varumärke, men vi vill ha en väldigt stark lokal förankring, säger Malena Haraldsen som ansvarar för servicen både mot återförsäljare och slutkonsumenter. Vi jobbar stenhårt för att vara butikens bästa vän, och vi är övertygade om att utbildning av butikens personal är oerhört viktig för att Mizunos produkter ska sälja ut ur butiken. Om säljarna i butiken är trygga i våra produkter kan de förklara dem för kunderna och hitta rätt sko till varje kund. Vi har väldigt många kunder som kommer tillbaka och köper nya Mizunoskor när de första är utslitna, och det beror på att de har fått rätt sko vid första köpet.

Löpning är Mizunos starkaste segment i Norden, men på hemmaplan i Japan är det ett extremt brett varumärke med produkter i precis alla sporter. Där är de till och med större än Asics. Förutom löparskor satsar Mizuno på indoorskor för handboll och innebandy samt på kläder för alla sporter. 

– Handeln är alltid lokal och vi satsar på de segment där Mizuno kan växa, säger Börge Wetteland, Nordenansvarig för Mizuno. Mizuno förstår detta och vi har relativt fria händer att bygga upp en region med nordisk kultur, och därför har vi också fått bygga ett eget lager i Stockholm som ska leverera till hela Norden. Det ger oss snabbare kompletteringar, men kortare transporter ger också mindre belastning på miljön, en fråga som är väldigt viktig för Mizuno.

Mizuno lägger in andra växeln
Malena Haraldsen och Börge Wetteland.

Mizuno är ett mycket produktdrivet företag, och de har en mängd egna lösningar både i kläder och skor. I deras löparskor heter deras främsta teknik Wave, och det är en vågformad platta som ligger horisontellt i sulan. Plattan ger både en stabil dämpning och en framåtriktad energi vilket ger ett effektivt löpsteg.

– Vi har skyndat långsamt i Sverige, berättar Malena. Först för att vi ville serva de butiker som var med oss från början på bästa sätt, men också för att vi lagt mycket tid på att integrera oss i Mizunos affärssystem, ett system som kommer att ge både oss och våra återförsäljare nya möjligheter. Nu satsar vi på att öka kännedomen om varumärket genom allt från sponsorsamarbeten till att finnas med testskor på olika löparevents.

– Skor är Mizunos viktigaste produkt, och vi vill att Mizuno ska uppfattas som ett skomärke. Vi har väldigt bra konfektion också som breddar oss som varumärke men det är skorna som ska bygga Mizuno i Norden, säger Börge.

Sportregistret - Relaterat företag