Rodd vill uppmärksamma miljön

Bergans är ett av många företag som sponsrar en spektakulär rodd runt Svalbard. Företagen och roddarna Sören Kjellquist och Glenn Mattsing vill med roddexpeditionen uppmärksamma den globala uppvärmningen.

Det är just uppvärmningen som har gjort det möjligt att för första gången ta sig runt  ögruppen med roddbåt. Vanligtvis brukar Svalbard så här års vara omgärdad av havsis men de senaste årens varma klimat har gjort att istäcket inte finns där den brukar. Under expeditionen kommer Kjellquist och Mattsing också att skapa ett gratis utbildningskoncept för svenska skolor. Det erbjuder skoleleverna en plattform att jobba kring miljöfrågor och ger också eleverna möjlighet att följa expeditionen på nätet och vara i kontakt med roddarna via satellit.

Rodden startar denna vecka från Tromsö och rundar Svalbard och återvänder efter en färd på  dryga 300 mil till startpunkten om cirka två månader. Expeditionen genomförs med oceanroddbåten Albedo som tidigare bland annat korsat Atlanten och rundat Storbritannien. Den är tillverkad i glasfiber med inslag av plywood och har förstärkts för att klara eventuell is i Norra Ishavet. Förutom Bergans stöttar bland annat Klean Kanteen, Melker Kayaks och Outdoor Experten expeditionen.

Sportregistret - Relaterat företag