Didriksons hyllar sitt arv

När Didriksons fyllde 100 år för fyra år sedan lanserade de en heritagekollektion. Den har vuxit och ses nu som en viktig del för att bygga varumärket Didriksons.

Didriksons är 104 år gammalt. Snittet för företag är att de lever i 10–15 år, så med 104 år på nacken är Didriksons verkligen ett företag med historia. Och med historier att berätta.

Det är precis det de ska göra med deras kollektion Originals. Kollektionen hämtar inte bara inspiration från Didriksons historia, den rymmer även plagg från gamla kollektioner som varsamt har moderniserats men som tydligt andas historia. Ett exempel är Slaghöken som är en regnanorak i galon som lanserats i år. Den användes av Folke Bohlin när han vann OS-guld 1956 i segling i sin båt som hette Slaghöken II. Plagget är idag inte tänkt för kappsegling utan mer som ett modeplagg som funkar lika bra för bryggsegling som för staden eller sommarstugen.

– Vi satsar mycket på Didriksons Originals och ser kollektionen som ett sätt att bygga vårt varumärke, inte minst i modehandeln, säger Johan Ekeroth, vd för Didriksons. Kollektionen sys på speciella fabriker, den har en egen säljkår och den är helt ämnad för modehandeln för vi vill att den ska synas ihop med andra starka modemärken. Och responsen har varit fantastik.

Didriksons hyllar sitt arv
Johan Ekeroth mellan originalen för Shetland och Slaghöken.

Galon är ett viktigt material i Originalskollektionen men kollektionen rymmer även jackor i andra material med annan känsla och utseende. Till hösten släpps jackan Shetland som hittades i Didriksons arkiv. Jackan är från 1956 och var då gjord för Nordsjöfiskare som skulle utstå värsta tänkbara väder under veckolånga seglatser. Nu blir den en cityjacka med komfortdetaljer men det gamla utseendet och funktionen att stå emot dåligt väder är bevarade.

Didriksons hyllar sitt arv
Slaghöken som den ser ut idag med en lätt modernisering.

Sportregistret - Relaterat företag