I april släppte Tretorn en regnjacka tillverkad av dumpade nät från havsbotten. Projektet är ännu ett miljöprojekt i samarbete med Naturkompaniet.
Dumpade fiskenät som flyter omkring i haven är inte bara miljöförstöring, det är ett stort hot mot djuren som lever där.
– Sälar kan hålla andan i över 20 minuter, så man kan tänka sig hur fruktansvärt det är när de försöker kämpa sig ur de här näten.
Dykaren och forskaren Marcus Runeson tystnar. Vid ett frukostevent anordnat av Naturkompaniet och Tretorn har vi precis lyssnat på ännu en rapport om hur vi människor skräpar ned vår planet. Denna gång på havsbottnen, i form av enorma fiskenät som yrkesfiskare dumpar eller mister när de fastnar i vrak när trålarna dammsuger bottnen på allt liv. Som sedan jagande sälar fastnar i och dör en
Enligt beräkningar finns det 650 000 ton spöknät i världshaven. Det goda i det onda är att Tretorn fick idén: Varför inte sätta fokus på spöknäten genom att plocka upp en del av dem och göra jackor av återvunna nät? Med hjälp av företaget Ecoalf och koreanska fiskare som pantade uppfiskade nät gjorde man det. Näten maldes ned och blev råvara till jackorna som hänger intill oss i butiken. Rain Jacket From The Sea är en vävd jacka som Tretorns marknads- och kommunikationschef Fredrik Ekström uppskattar är tillverkad av 90 procent återvunna material. När Sportfack frågar varför projektet förlades till Asien när Östersjön enligt Marcus sjökort är fyllda av spöknät, svarar Fredrik att det var praktiskt bäst.
– Våra fabriker ligger i Kina och vi ville genomföra projektet med någon som kunde hantera insamlingen så nära som möjligt för att hålla transporterna nere. Det skulle vara kul att göra det i Östersjön men då behöver vi lösa produktion runt Östersjön, säger Fredrik som på nära håll som tidigare ägare av ett dykcenter i Malaysia sett hur spöknät förstört havets sköra koraller.
Att Tretorn först gör en begränsad kollektion är krasst ekonomisk. Även om ekotanken är i fokus måste affärerna gå ihop.
– Vi har gjort 350 jackor nu för den svenska marknaden och 350 för den finska. Om intresset hos konsumenterna finns så kommer vi utveckla det här SS18, säger Fredrik.
Tretorn miljömål är satt. År 2020 ska 50 procent av företagets producerade kläder göras inom företagets ekosatsning, Initiative Eco Essentials. I nästa miljöprojekt tillsammans med Naturkompaniet, vill man göra växtbaserade regnkläder, plagg som kan komposteras och bli jord.
Mattias Björklund