Ulrika Skoghag är Årets Affärskvinna

Det blev Ulrika Skoghag, vd och ägare av Daily Sports som fick utmärkelsen Årets Affärskvinna inom svensk sportbransch. Priset som delades ut för sjätte året i rad är instiftat av Svenskt Sportforum tillsammans med det kvinnliga nätverket Divas.

För Ulrika Skohag har det alltid varit passionen för kläder och konfektion som har varit hennes stora drivkraft som entreprenör. Redan tidigt visst hon vad hon ville göra när ”hon blev stor”. Det var att jobba med kläder och inköp. Hon utbildade sig därför inom sömnad, inköp och ekonomi. Men som ung hade hon ändå inte några planer på att jobba i familjeföretaget.

– Inte alls. Jag var väldigt målmedveten om att jobba med kläder och konfektion, men längre än så planerade jag inte. Jag började också jobba på Indiska kompaniet som inköpare och trivdes bra, berättar Ulrika Skoghag när Sportfack träffar henne vid prisutdelningen.

Priset som Årets Affärskvinna betyder mycket för henne. Ulrika ser det som en bekräftelse från branschen att hon har gjort ett bra jobb. Dessutom anser hon att utmärkelsen också är ett pris till alla de duktiga kvinnor som hon jobbar med dagligen på Daily Sports. Företaget är på det viset speciellt att på Daily Sports jobbar endast kvinnor, som dessutom producerar konfektion endast för kvinnor.

– Det är nog mest en slump att det har blivit så. Men jag är samtidigt glad att det är så och att jag får jobba tillsammans med så många kompetenta kvinnor. Jag har ingenting emot att rekrytera män till företaget men jag tror att det kunde vara svårt för en ensam man att jobba hos oss, säger Ulrika och skrattar.

Golfbranschen är generellt väldigt mansdominerad även om det på konfektionssidan finns många kvinnor. Däremot har Ulrika själv aldrig upplevt att hon bemötts annorlunda bara för att hon är en kvinna. Själv spelar hon golf på en ganska anspråkslös nivå. För henne är den sociala biten med samvaron och umgänget minst lika viktig som själva resultatet under en golfrunda.

För ett knappt år sedan tog hon över familjeföretaget från sina föräldrar. Innan det hade hon jobbat i några år som både produktansvarig och som vd. Det var också först då som tankarna om att ta över företaget föddes. Innan dess hade hon inte haft några sådana ambitioner.

– Jag började jobba på familjeföretaget som produktansvarig men det var nog först när jag blev vd som jag började tänka i de banorna. Så vi gjorde generationssiftet i april förra året. Jag har alltid gillat att jobba i familjeföretag ( Indiska, Twilfit) och känna det hjärta och den speciella känsla som finns där, berättar Ulrika.

Daily Sports hade ursprungligen en klar strategi att endast producera golfkläder för kvinnor. Att endast fokusera på den målgruppen gav  samtidigt möjligheter för företaget att bredda på sortimentet. Därför utvidgade man för några år sedan kollektionerna också med träningskläder för kvinnor.

– När vi diskuterade varumärkesstrategierna för några år sedan kom vi fram till att det vore kanske klokt att också göra träningskläder för kvinnor. Jag tror att det dessutom är väldigt naturligt för golfkollektionen att närma sig sportkonfektion. Kraven på träningskläder och golfplaggen är idag ganska lika, konstaterar Ulrika.

Som vd för ett företag jobbar man i allmänhet ganska mycket. Det gäller även Ulrika. Det handlar om kundmöten, ekonomi, mässor och strategiplanering. Men samtidigt får Ulrika sin inspiration från jobbresorna, mässorna och kundmötena. Saker och idér poppar upp hela tiden i hennes huvud.

– Jag jobbar inte dygnet runt för att jag tror inte att man då är speciellt produktiv. Jag försöker också låta bli att kolla på mailen på mobilen hemma i tv-soffan. Däremot jobbar mitt huvud hela tiden. Det går inte att stänga av, säger Ulrika och skrattar.

Att vara vd för ett framgångsrikt företag och samtidigt få utmärkelsen Årets Affärskvinna inom sportbranschen är ett bevis på att man lyckats i sitt arbete. Däremot ser Ulrika fortfarande att det finns mycket hon vill göra med Daily Sports och att hon inte heller på något sätt är fullärd som vare sig entreprenör eller chef. En sund inställning som förmodligen leder till nya framgångar.

 

Relaterat företag i Sportregistret

  • Svenskt Sportforum

    Vi påverkar, skapar förutsättningar och bidrar till en sund branschutveckling och en aktiv fritid för svenska folket. Svenskt Sportforum är en branschorganisation för tillverkare, leverantörer och återförsäljare av sport- och ...